Ne părăsesc medicii: absolvenţii de medicină vor să plece în străinătate după rezidenţiat

Ne părăsesc medicii: absolvenţii de medicină vor să plece în străinătate după rezidenţiat
Peste 800 de absolvenţi de medicină din Cluj şi Oradea au susţinut, ieri, examenul de rezidenţiat în amfiteatrele Universităţii de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu”.

Emoţiile au fost mari pentru absolvenţii de medicină, stomatologie şi farmaciei care au susţinut, ieri, examenul vieţii lor, rezidenţiatul. La examenul care s-a desfăşurat la Cluj au participat 816 candidaţi care au concurat pentru unul dintre cele 589 de locuri scoase la concurs la rezidenţiat. Mare parte dintre tinerii doctori susţin că îşi doresc să lucreze în străinătate în speranţa de a avea salarii mai mari decât în România.

„Examenul s-a desfăşurat în condiţii bune, nu am avut nicio problemă. Concursul a început la ora zece şi s-a încheiat la ora 14. Am avut 816 candidaţi pe 589 de locuri în domeniile medicină, medicină dentară şi farmacie care au fost repartizaţi în 12 amfiteatre al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu" (UMF) Cluj", a declarat Ioana Bunea, purtătorul de cuvânt al instituţiei de învăţământ superior. Mediciniştii îşi vor putea alege specialitatea pe care îşi vor continua rezidenţiatul, abia după ce în cursul zilei de astăzi vor avea loc contestaţiile.

Marius Titi, din Oradea, unul dintre mediciniştii care au dat examenul la Cluj este hotărât să plece din ţară. El s-a pregătit intens pentru concursul de rezidenţiat, iar medicina a terminat-o cu media 9,30. „Planul meu este să plec în Germania, vreau să îmi fac rezidenţiatul pe chirurgie. M-am pregătit destul de mult pentru examen. Vreau să plec pentru condiţiile de muncă care sunt mai bune, pentru salariu. Mi-am căutat de lucru în Germania şi chiar mi-am despus actele pentru a lucra acolo şi aştept un răspuns. Salariul acolo este de peste 2.000 de euro, când aici aş fi câştigat aproximativ 200 de euro", explicat medicinistul. El a fost între primii candidaţi care a ieşit din sala de examen. „A fost un examen destul de greu, dar cred că m-am descurcat. Examenul a durat patru ore, dar eu am ieşit un pic mai repede. Materia a fost destul de grea, la fel şi cartea după care am învăţat pentru rezidenţiat. Noi am studiat după cărţile americane, dar cred că ne-am descurcat", a adăugat Marius Titi.

Ioana Szanto, medic rezident în medicină de laborator în Oradea, a susţinut pentru a doua oară examenul. „Eu sunt rezidentă deja şi am dat încă o dată examenul ca să îmi aleg o nouă specialitate. A fost dificil examenul, mult mai dificil decât anul trecut pentru că s-a schimbat bibliografia. Eu m-am descurcat. Îmi doresc să îmi fac rezidenţiatul pe altă ramură a domeniului, pe medicină internă sau anestezie-terapie-intensivă", a declarat tânăra de 28 de ani. Ioana Szanto ia în calcul posibilitatea de a pleca să lucreze în străinătate. „Mă gândesc şi la varianta de a pleca din ţară, din cauza spitalelor de aici, a sistemului, a salariilor. E foarte greu să te întreţii în România din cauza salariului.În anii de facultate mă visam un mare medic, îmi plăcea ideea. Pe parcursul a şase ani mi-am dat seama că medicina te schimbă ca om, dacă îţi place şi, la final, când ajungi în sistem eşti dezamăgit din cauza corupţiei, a sistemului care nu te ajută. Ca rezident nu faci foarte multe lucruri, nu înveţi foarte multe dacă nu tragi tu de tine. Mă determină să plec dezinteresul superiorilor mei faţă de rezidenţi, adică nu munceşti efectiv. Faci muncă de asistent, nu de medic, iar după şase ani de facultate îţi doreşti mai mult decât atât", a povestit tânăra.

Petra Simonica, absolventă a UMF Cluj, a făcut notă discordantă faţă de colegii ei care îşi doresc să plece din România. „Vreau să rămân în ţară pentru că nici în străinătate nu stau banii pe garduri şi este destul de greu să pleci, mai ales dacă eşti singur. Gradul de dificultate al subiectelor a fost mediu. Examenul a fost mult mai uşor decât mă aşteptam eu. Au fost greşeli în bibliografie şi în grile. S-a făcut o erată adresată doamnei decan şi nu am regăsit greşelile în subiecte. M-am pregătit foarte mult pentru examen. Îmi doresc să fiu medic rezident în dermatologie pentru că mi-a plăcut în facultate şi mă văd făcând munca de medic dermatolog", a spus tânăra.

Concurenţa pe locurile scoase
la concurs la rezidenţiat

Candidaţi   Domeniu              Locuri      Candidaţi/loc

613           Medicină               530          1,15
160           Stomatologie        44             3,63
43             Farmacie               15             2,86

 

 

Etichete
Comenteaza