"Ne trag din pensie". Bătrâni nevoiţi să plătească pentru credite false

Mai mulți bătrâni din comuna Iclod, județul Cluj, au fost executați silit de către Patria Credit IFN pentru că au plătit nişte credite pe care nu le-au solicitat niciodată.

Bătrânii nu au știut de creditele luate pe numele lor de către o fostă angajată Patra Credit și o altă femeie din satul lor. Cele două sunt trimise în judecată pentru înșelăciune din ianuarie, dar păgubiții încă primesc notificări de executare silită de la instituția financiară nebancară.

Opt bătrâni din satul Orman, comuna Iclod, au ajuns la capătul răbdării. Oamenii, unii trecuți de 80 de ani, au fost bombardați în ultimii doi ani cu somații și notificări de la executorul Patria Credit. S-a ajuns chiar să le fie luați bani din pensii pentru acoperirea unor credite, cu toate că oamenii nu au trecut pragul vreunei agenții Patria Credit IFN.

Au aflat însă când au început somațiile de la instituția financiară nebancară că în perioada 2007-2008 au devenit titulari de contracte de credit sau giranți.

"Mie mi-o tras trei luni din pensie câte 800. Eu n-am știut că au scos pe numele meu. Cateodată is bolnavă de nu pot merge să scot pensia. I-am dat buletinul sa-mi scoată pensia. De acolo o stiut ea de pe buletin. Eu n-am stiut pana o venit o femeie si mi-a zis. Am mers la banca la Iclod să văd. In luna asta iar ne trage din pensie si am dat 15 milioane la avocata sa nu se reție pensia. Ne descurcăm greu că numai medicamentele sunt două milioane și ceva lei vechi", a spus Ana Albuș, în vârstă de 82 de ani.

"O făcut o treabă frumoasă cu noi de ne-au tras din pensie . Am 400 de lei pensie", spune o altă păgubiţi.

Fiul a doi soți păgubiți a adunat somațiile și i-a ajutat pe bătrâni să facă plângere penală. Primul dosar penal a fost deschis în 2009, care a fost conexat la un alt dosar început în 2012. Ancheta la poliție a mers greu, astfel că abia în toamna lui 2013 cazul a fost înaintat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Gherla cu propunere de trimitere în judecată a femeii din sat, Floarea Albuș, și a unei foste angajate a agenției Patria Credit din Iclod, Ana Pop. Agenția s-a închis între timp.

Schema a fost relativ simplă: o femeie din sat cu păgubiții a adunat buletinele și le-a dus la sucursala Patria Credit din comuna Iclod, unde a intrat pe fir angajata Ana Pop.

"Nu am luat eu creditele. Vorbiți cu avocatul meu", susține Ana Pop, fostă angajtă Patria Credit. Avocatul Anei Pop a fost până de curând chiar noul subprefect al Clujului, Dan Codrean, care nu a dorit să dea detalii. De asemenea, nici cei de la Patria Credit nu au dorit să comenteze situaţia.

Mai mult pe Clujust.ro

Comenteaza