Noi restricții severe la Cluj! Carantină de noapte pentru șapte comune din județ

Noi restricții severe la Cluj! Carantină de noapte pentru șapte comune din județ

În comunele Baciu, Căianu, Cătina, Gârbău, Geaca, Jichișu de Jos și Pălatca vor fi introduse noi restricții de luni, 4 octombrie 2021.

Potrivit datelor de la DSP Cluj, în toate cele șapte unități administrativ-teritoriale incidența a depășit 7,5 la mie, astfel se impun noi restricții: Baciu - 8,77, Căianu - 8,45, Cătina - 14,03, Gârbău - 8,63, Geaca - 9,82, Jichișu de Jos - 13,11, Pălatca - 8,40.

Cea mai rea situație din județ este în comuna Cătina, unde incidența a ajuns la 14,03 cazuri de Covid-19 la mia de locuitori, în ultimele două săptămâni.

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Cluj s-a reunit, duminică, la ora 14:00, și a aprobat noile reglementări și interdicții anti-COVID, adoptate în urmă cu o zi de Guvern.

Așadar, în localitățile unde rata de incidență este mai mare de 7,5 la mie intră în vigoare următoarele:

- se interzice circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei în intervalul orar 20:00-05:00 cu următoarele excepții:
a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie şi locul/locurile de desfăşurare a activității profesionale şi înapoi;
b) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanță, precum şi pentru achiziționarea de medicamente;c) deplasări în afara localităților ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane, şi care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;
d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori decesul unui membru de familie;

- se instituie obligația pentru operatorii economici care desfăşoară activități de comerț/prestări de servicii în spații închise şi/sau deschise, publice şi/sau private, să îşi organizeze şi să îşi desfăşoare activitatea în intervalul orar 05:00-22:00. Prin excepție, în intervalul orar 22:00-05:00 operatorii economici pot activa doar în relația cu operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu.

De la această măsură fac excepție farmaciile, benzinăriile și operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu, dar și cei din domeniul transportului rutier de persoane și rutier de mărfuri își pot desfășura activitatea în regim normal de muncă, cu respectarea normelor de protecție sanitară.

a) Sunt exceptate de la măsura prevăzută la pct. 2. unitățile farmaceutice, benzinăriile, operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu, precum și operatorii economici din domeniul transportului rutier de persoane și rutier de mărfuri își pot desfășura activitatea în regim normal de muncă, cu respectarea normelor de protecție sanitară.

b) Măsurile prevăzute la alin. (1) pct. 1 și pct. 2 nu se mai aplică dacă incidența cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 7/1.000 de locuitori.

c) Măsurile prevăzute la alin. (1) pct. 1 nu se aplică persoanelor care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanelor care se află în perioada cuprinsă între a 15 - a zi și a 180 - a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2 și care fac dovada îndeplinirii acestei condiții prin intermediul certificatului de vaccinare, pe suport hârtie sau în format electronic, sau al certificatului digital al Uniunii Europene privind COVID - 19.

d) Măsurile prevăzute la alin. (1) pct. 1 nu se aplică persoanelor fizice provenite din state ale căror autorități nu emit certificate digitale ale Uniunii Europene privind COVID - 19 sau documente compatibile cu aceste certificate, vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanelor care se află în perioada cuprinsă între a 15 - a zi și a 180 - a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2 și care fac dovada îndeplinirii acestei condiții prin documente, pe suport hârtie sau în format electronic, care să ateste vaccinarea acestora.

Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional, prevăzut la art.1 alin. (1) pct. 1. lit. a) și art. 2 alin. (1) pct. 1 lit a) persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, legitimația de serviciu sau adeverința eliberată de angajator ori o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil.

a) Pentru verificarea motivului deplasării în interes personal, prevăzut la art.1 alin. (1) pct. 1. lit. b) - d) și art. 2 alin. (1) pct. 1 lit. b) - d), persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil.

Comenteaza