Noile coduri le dau de lucru avocaţilor VIDEO

Noile coduri le dau de lucru avocaţilor VIDEO
Noile coduri, cel penal şi cel de procedură penală, intrate în vigoare în 1 februarie, le-au dat de lucru avocaţilor. Aceştia îşi reevaluzează toate dosarele pe care le au în diverse faze procesuale. De asemenea, au început să depună cereri de reducere a pedepsei pentru clienţii condamnaţi pe vechiul cod. Sunt vizaţi în special inculpaţii condamnaţi pentru înşelăciune, unde reducerea pedepsei este substanţială.

Unul dintre cei mai cunoscuţi avocaţi din Cluj, Eugen Iordăchescu, care i-a apărat pe fostul ministru Nagy Zsolt şi fostul primar din Baia Mare, Cristian Anghel, spune că cele circa 150 de dosare penale de care se ocupă firma sa au intrat în evaluare odată cu apariţia noilor coduri. El spune ce a cerut o dată cu intrarea în vigoare a noiloir coduri: "Evaluarea sub aspectul aplicării legii penale celei mai favorabile şi în ce măsură noile reglementări oferă instrumentele procesuale necesare pentru a scurta durata cauzelor penale şi obţinerea unor soluţii favorabile clienţilor noştri".

Fostul avocat al lui Sorin Apostu, Tiberiu Ban, spune că va înainta instanţelor două cereri de reducere a pedepselor pentru clienţi acuzaţi de infracţiuni economice. "De regulă sunt infracţiunile de înşelăciune, care în vechea reglementare erau mult mai aspru pedepsite, de asemenea infracţiunea de delapidare, toate care sunt săvârşite în formă calificată a unor consecinţe deosebit de grave - pedepsele erau de la 10 la 20 de ani", spune el.

Noul Cod penal prevede pedepse de la 1 la 5 ani pentru înşelăciune. Astfel, persoanele condamnate pentru această infracţiune pot ieşi mai repede din închisoare, ca urmare a unei cereri înaintate de avocaţi instanţei. Avocatul Cristina Radu explică: "pentru un client de-al meu încarcerat în penitenciarul Baia Mare, aflat în executarea unei pedepse de 6 ani pentru infracţiunea de înşelăciune -ş or noul Cod Penal prevede o pedeapsă de maxim cinci ani pentru infracţiunea respectivă, ca atare am cerut reducerea pedepsei".

Cererile de acest gen se judecă în regim de urgenţă în maxim o săptămână. Avocaţii spun că sunt favorizaţi infractorii aflaţi la primul contact cu legea penală. "Ca o constatare personală", spune avocatul Călin Budişan, "prin diminuarea limitelor de pedeapsă - minimul şi maximul special sunt diminuate -  favorizează infractorii care sunt la prima abatere şi în general cele cu caracter patrimonial".

Din penitenciarul Gherla au fost eliberaţi în week-end 6 deţinuţi, ale căror infracţiuni au fost dezincriminate. Două comisii din cadrul penitenciarului analizează în acest zile dosarele a 200 de deţinuţi.  "Urmează în continuare ca cele doua comisii constituite în baza HG 836 din 2013 la nivelul penitenciarului pentru analizarea documentelor penale în vederea aplicării legii penale mai favorabile să facă şi alte propuneri către instanţe, în măsura în care vor exista", spune purtătorul de cuvânt al penitenciarului din Gherla, Ovidiu Chiorean.

Propunerile comisiilor sunt judecate la Judecătoria Gherla.


Reporter: Alin Golban
Operator: Călin Fedeleş

 

Comenteaza