Noul Consiliu Superior al Magistraturii. O clujeancă face parte din el

Noul Consiliu Superior al Magistraturii. O clujeancă face parte din el
Printre membrii noului Consiliu Superior al Magistraturii se numără Mariana Ghena, care a făcut parte, printre altele, din completul care a condamnat-o pe Monica Iacob Ridzi, sau Codruţ Olaru, care a obţinut două grade militare în câteva luni, în 2011, la propunerea lui Gabriel Oprea.

Noul CSM este format din judecătorii Simona Camelia Marcu şi Mariana Ghena de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Lia Savonea de la Curtea de Apel Bucureşti, Nicoleta Margareta Ţînţ de la Curtea de Apel Braşov, Andrea Annamaria Chiş de la Curtea de Apel Cluj, Gabriela Baltag de la Tribunalul Neamţ, Evelina Mirela Oprina de la Tribunalul Ilfov, Mihai Andrei Bălan de la Judecătoria Timişoara şi Mihai Bogdan Mateescu de la Judecătoria Râmnicu Vâlcea. În CSM au fost mai fost aleşi procurorii Codruţ Olaru de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Cristian Mihai Ban din Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, Florin Deac de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Maramureş, Nicolae Andrei Solomon de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi Tatiana Toader din Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 2 Bucureşti".

Judecătorul Inaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie Mariana Ghena a fost ales preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii. Ea a făcut parte din completul de cinci judecători de la instanţa supremă care a condamnat-o pe Monica Iacob Ridzi la cinci ani de închisoare cu executare pentru că a atribuit contracte "cu dedicaţie" unor firme de prestări servicii pentru organizarea Zilei Tineretului, delapidând astfel 2,7 milioane de lei din fondurile ministerului. Tot ea s-a aflat în completul care a decis condamnarea definitivă la doi ani de închisoare a fostului ministru al Transporturilor, Miron Mitrea, pentru luarea unei mite de 520.000 de lei, sub forma unor lucrări executate la casa mamei sale, mită dată de Irina Jianu pentru a fi menţinută în funcţiile de inspector-şef adjunct şi, ulterior, inspector-şef al Inspectoratului de Stat în Construcţii.

Potrivit ziardecluj.ro, Andrea Chiș e fostîă judecătoare la Secția Civilă a Curții de Apel Cluj și lector univ. dr. la Facultatea de Drept a UBB.

Una dintre valorile fundamentale ale judecătoarei Andrea Chiș e protecția mediului, considerând că trebuie să lăsăm natura nealterată și generațiilor care vin:

„Cine să protejeze mediul, dacă nu justiția? Sigur că există ecologiștii, dar, până la urmă, instrumentele suntem noi, e justiția, pentru că ea poate să aplice forța coercitivă a statului."
O altă valoare fundamentală a magistratului este adevărul:

„Să vezi lucrurile așa cum sunt, pe cât posibil, și să te apropii cât mai mult de adevărul absolut. Și aici e cel mai greu lucru, pentru că fiecare om vede adevărul lui și atunci rolul nostru este foarte dificil, pentru că noi avem adevărul nostru, care diferă de adevărul fiecărei părți din proces, și atunci prin hotărârea pe care o dăm, prin felul în care motivăm, trebuie să convingem părțile de justețea deciziei noastre. Numai că aici avem o problemă, care se vede în numărul căilor de atac exercitate - oamenii acceptă foarte greu că nu au dreptate, chiar și atunci când o spune un profesionist, pentru că eu cred că la nivelul instinctelor fundamentale, ei vin ca să le confirmi adevărul, nu să afle un adevăr."
Andrea Chiș e o persoană activă și comunicativă: practică diferite sporturi, călătorește și citește foarte mult. Toate activitățile sale constituie și prilejuri de a conversa și de a cunoaște noi oameni și experiențe de viață:

 

Etichete
Comenteaza