Nu legii graţierii! Clujenii protestează în stradă

Nu legii graţierii! Clujenii protestează în stradă
În urmă cu o săptămână, sute de clujeni au cerut în stradă demisia Avocatului Poporului, Victor Ciorbea, pentru că a atacat la Curtea Constituţională legea care interzice persoanelor condamnate penal să ocupe funcții în Guvernul României. Se pregăteau să protesteze împotriva modificării Codului Penal şi a ordonanţei privind graţierea. În Piaţa Unirii, de la ora 18:00.

"Acesta este un event făcut în urma semnalelor privind posibila graţiere a unor fapte grave de corupţie. Va fi anulat dacă Guvernul respectă principiile şi valorile democratiei. Data este relativă şi va fi schimbată pentru prima zi în care Guvernul ar pune în aplicare intenţiile respective.

* Guvernul va adopta miercuri, conform mai multor surse, ordonanţa de urgenţă cu modificări importante în legislaţia penală.

* Vor putea fi graţiate pedepse şi dezincriminate fapte fără dezbatere publică (2.200 de dosare DNA sunt, de exemplu, pentru abuzul în serviciu, vizat de ordonanţă). Totul fără consultarea CSM.

* Acum mulţi ani nu existau politicieni anchetaţi sau condamnaţi. Dacă erai un amărât mort de foame care fura o pâine, riscai ani de puşcărie. Dacă erai parlamentar şi furai organizat un hotel, o fabrică sau primeai un million de dolari mită, riscul era aproape 0.

* Suntem, dupa nişte ani de greoaie evoluţie, în punctul în care ne putem întoarce în timp. Evoluţia nu e garantată, ea poate fi ştearsă cu o simplă ordonanţă de urgenţă semnată de câteva marionete ale unor partide şi grupuri organizate ajunse la putere.

* Toată munca unor procurori, judecători, ONG-uri independente poate fi aruncată la gunoi. Averile inculpaţilor, mare parte luate din buzunarul vostru, vor rămâne automat în buzunarul lor.

* Pe lângă problemele astea, deja au fost anulate câteva reforme care aveau legătură directă cu viitorul nostru: în învăţământ sau reforma din sănătate începută de ministrul Vlad Voiculescu. Instituţii precum CNA sau Avocatul Poporului sunt total subordonate şi funcţionează doar pentru interesele Lor.

(La sănătate, reforma începută de ministrul Vlad Voiculescu privind managementul spitalelor mai are o şansă în Camera Deputaţilor unde se va da votul definitiv; în Senat OUG a fost deja respinsă).

Democraţia nu se sfârşeşte cu votul şi cu instalarea unora la putere. E mult de apărat şi împreună putem să o apărăm", se arată în eventul postat pe Facebook. 

Surse judiciare au declarat marţi că se lucrează la un proiect de ordonanţă de urgenţă privind graţierea, care ar urma să fie discutat în şedinţa de miercuri a executivului. 

Proiectul prevede şi modificarea altor legi din justiţie, precum cea referitoare la punerea în acord a abuzului în serviciu, potrivit aceloraşi surse.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, la începutul şedinţei de Guvern, că a primit asigurări din partea premierului că nu va pune pe ordinea de zi suplimentară modificarea Codului Penal şi ordonanţa privind graţierea.

"Cunoaşteţi povestea că este un elefant în încăpere, dar nu-l vedem. Sunt doi elefanţi - ordonanţa de graţiere şi ordonanţa de modificare a codurilor penale. Evident, că şi despre acestea am discutat cu domnul prim-ministru mai dimineaţă, iar domnia sa mi-a spus că discuţia avusese loc deja cu anumiţi colegi din Guvern şi că nu va fi pusă pe ordinea de zi suplimentară aceste două chestiuni privind graţierea şi modificarea codurilor.

De asemenea, subliniez şi sper să fiu în asentimentul domnului prim-ministru s-a angajat ca aceste chestiuni să nu fie băgate peste noapte în nicio şedinţă de guvern, ci imediat ce documentele vor fi clarificate, evident sub conducerea ministrului Justiţiei, a doamnei ministru de Interne şi a doamnei ministru delegat pentru Afaceri Europene, să fie puse în transparenţă, adică, mai clar, să fie date spre consultare tuturor entităţilor prevăzute de lege", a declarat preşedintele Klaus Iohannis.

Şeful statului a mai spus că este obligatoriu ca Guvernul să respecte aceste chestiuni.

Comenteaza