O asociație vrea să înverzească balcoanele din centrul Clujului

O asociație vrea să înverzească balcoanele din centrul Clujului

Asociația Daisler și Primăria Cluj-Napoca au demarat o campanie care să transforme imaginea generală din zona Piața Muzeului și a străduțelor adiacente prin adoptarea de jardiniere cu flori și plante și amplasarea lor în geamuri, ferestre și balcoane de către cei care locuiesc sau muncesc în zonă.

“Împreună putem schimba percepții și putem face bine. Așa că, hai să facem din centrul vechi din Cluj-Napoca cel mai verde centru, să-i primim pe turiști așa cum putem mai bine, cu flori în fiecare geam și balcon, pe model austriac, german, italian, francez, maghiar, ceh sau central-european. Sunt multe de reparat și remediat, așa că hai să începem cu asta”, îndeamnă reprezentanții asociației.

“Există multe diferențe între felul în care arată orașele românești și cele din Europa de Vest, dar putem ajunge la un numitor comun când vine vorba despre plante și flori în jardiniere, poziționate în geamuri și ferestre, întrucât aceasta este semnătura tuturor orașelor vestice care-și apreciază centrul orașului, în special cel vechi.

De acolo a plecat proiectul Centrul Verde. Avem câteva modele de bune practici deja notabile și în Cluj-Napoca, cum ar fi celebrul Bistro Viena, un punct de atracție. Ne dorim ca și restul clădirilor din zona centrală să adere la aceste exemple.

Dacă iarna beculețele de deasupra străzii, moștenire a proiectului Lights On conturează o imagine feerică, ei bine, acum, vara, ne dorim mult ca florile să apară la fiecare fereastră și balcon. Poate că și turiștii vor fi mai curioși și vor decide să-și petreacă zilele de concediu în Cluj-Napoca și nu în alt oraș românesc, în contextul general”, declarat transmis Andi Daiszler, inițiatorul proiectului.

Asociația va pune la dispoziția celor interesați 200 de jardiniere achiziționate de la micii producători prezenți la târgul Strada Potaissa, disponibile după 20 iulie, ce trebuie păstrate în văzul publicului și îngrijite până în octombrie.

La începutul toamnei un juriu desemnat va stabili care este cea mai frumoasă clădire plină de flori din Centrul Verde. Suplimentar, câțiva magnolii la ghiveci vor înfrumuseța peisajul unor terase partenere din zona vizată de proiect.

Comenteaza