O directivă europeană aduce pacienţii străini la Cluj

O directivă europeană aduce pacienţii străini la Cluj
Actul legislativ prevede că din octombrie 2013 pacienţii români se vor putea trata în străinătate, costurile tratamentelor fiind decontate parţial de stat.

Directiva prevede posibilitatea ca bolnavii din Uniunea Europeană să îşi aleagă locul unde doresc să fie trataţi. Măsura ar putea însemna ca pacienţii din Cluj să urmeze tratamente în străinătate, care să fie decontate parţial la nivelul preţurilor din România. La rândul lor, pacienţii din străinătate s-ar putea trata aici. Directorii spitalelor clujene consideră că implementarea legislaţiei europene ar înseamna o creştere a pacienţilor străini trataţi în unităţile medicale româneşti. Directivei europene nr. 24 nu i se supun tratamentele de recuperare medical, transplantul de organe şi programele de vaccinare împotriva bolilor infecţioase. "Pentru Directiva europeană nr. 24 va trebui să existe un cadru legal privind aplicarea şi apoi vom putea avea un punct oficial de vedere", a declarat Crina Grozav, purtător de cuvânt al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Cluj.

Monica Costin, directorul medical al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Cluj, crede că aplicarea directivei ar duce la o creştere a adresabilităţii pacienţilor străini către spitalele din România. "Directiva nu a fost discutată cu spitalele. Sigur că preţurile, costul per pacient este mai mic la noi decât în străinătate. Poate acest lucru ar fi un motiv ca ei să apeleze la serviciile nostre medicale. Avem specialişti şi putem asigura servicii medicale de calitate la preţuri mai mici decât în Austria sau Germania. Nu am discutat directiva, aşteptăm să vedem ce ne transmite Ministerul Sănătăţii, să vedem metodologia şi cadrul legal în care se va întâmpla", a declarat Costin. La SCJU, câteva zeci de pacienţi au beneficiat anul trecut de servicii medicale de urgenţă pe baza cardului european de sănătate.

„Noi avem în permanenţă pacienţi din străinătate care sunt trataţi pe baza cardului european de sănătate şi care beneficiază de servicii medicale fără să plătească. În perioada ianuarie-septembrie 2012, în SCJU au fost internaţi 37 de pacienţi posesori ai cardului european de sănătate care au provenit din ţări precum Olanda, Ungaria, Germania, Belgia, Franţa, Italia, Ucraina sau Suedia", a explicat Costin. Străinii internaţi la spitalul clujean au avut nevoie de intervenţii de urgenţă. „Din punctul de vedere al afecţiunilor, majoritatea cazurilor sunt urgenţe: fracturi, infarcturi, boli renale, afecţiuni digestive sau traume în urma unor accidente. Perioada de spitalizare a variat între o zi şi 24 de zile, în cazul unui pacient cu o hemoragie internă cerebrală. Din punctul de vedere al valorii de decont, suma minimă la decontul de cheltuieli a fost de 715 lei, iar cea maximă, de 8.952 lei. Aceasta a fost cheltuiala efectivă pe care am avut o pe cazuri. CJAS ne decontează nouă o sumă fixă pe caz rezolvat care e de 1.444 lei", a explicat directorul SCJU.

Sanda Patrichi, managerul Spitalului Clinic de Recuperare, este de părere că ar putea creşte numărul străinilor vin aici la tratament. „Sunt convinsă că va creşte numărul pacienţilor străini pentru că nivelul costurilor stabilite de casa de asigurări este mai mic. S-ar putea ca directiva să influeţeze adresabilitatea pacienţilor străini. Prin cardul european de sănătate nu asigură servicii de recuperare, dacă au asigurări medicale private îi primim. Pacienţii străini au avut servicii la cerere pe care şi le-au plătit. Nu au fost foarte mulţi pacienţi străini", a declarat Patrichi. „Cei care vin la noi cu cardul european de sănătate beneficiază de servicii medicale de urgenţă, la fel cum se întâmplă şi cu pacienţii noştri în străinătate. Tratamentele în România ar fi mai ieftine. Nu ştiu ce s-ar întâmpla la nivel general cu bugetul nostru dacă ar pleca pacienţi să se trateze în străinătate", a afirmat Mihai Mleşniţe, managerul Institutului Regional de Gastroenterologie şi Hepatologie.

 

Comenteaza