O nouă serie de şomeri iese de pe băncile Şcolii de Poliţie Cluj

O nouă serie de şomeri iese de pe băncile Şcolii de Poliţie Cluj
Şcolile de poliţie produc o nouă generaţie de şomeri, la Cluj fiind vizaţi 286 de tineri. Poliţiştii ieşiţi de pe porţile şcolilor în acest an vor fi încadraţi abia în decembrie.


Absolvenţii şcolilor de poliţie sunt, din nou, în situaţia de a intra direct în şomaj după terminarea studiilor. Ordonanţa de urgenţă nr. 37/2012 prevede că absolvenţii din acest an vor fi încadraţi în inspectoratele judeţene de poliţie din ţară abia la sfârşitul anului. Motivul acestei decizii, care-i afectează în al doilea an consecutiv pe absolvenţii şcolilor de poliţie, este criza economică. Astfel, prioritatea este acoperirea salariilor pentru poliţiştii deja încadraţi în muncă.

"Ţinând cont de faptul că la nivelul tuturor instituţiilor din sistemul de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională necesitatea asigurării fondurilor bugetare pentru acordarea drepturilor salariale ale personalului propriu constituie o prioritate imediată, în acest context neadoptarea prezentului act normativ putând avea drept consecinţă, pe de o parte, intrarea instituţiilor în culpă prin nerespectarea obligaţiilor legale privind încadrarea absolvenţilor instituţiilor de formare profesională iniţială, iar pe de altă parte, nerespectarea Legii nr. 293/2011 (a bugetului de stat - n. red.), întrucât toate aceste elemente vizează direct interesul public şi constituie situaţii extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată, necesitând adoptarea de măsuri imediate", se arată în ordonanţa publicată în Monitorul Oficial nr. 441 din 3 iulie 2012.

Potrivit actului normativ, tinerii poliţişti, dar şi absolvenţii instituţiilor de formare profesională din sistemul de apărare naţională şi siguranţă naţională vor fi încadraţi în muncă începând cu data de 1 decembrie 2012. La Cluj, la Şcoala de agenţi de poliţie "Septimiu Mureşan" au absolvit în acest an, în luna iunie, 286 de tineri. "Avem 286 de absolvenţi neîncadraţi, care au finalizat şcoala în iunie. Pentru toamnă am scos la concurs doar 50 de locuri, mai puţin decât în anii trecuţi. Probele vor avea loc în perioada 9-14 septembrie", a arătat comisarul-şef Adrian Marian de la Şcoala de agenţi de poliţie din Cluj. Totodată, reprezentantul Şcolii a precizat că absolvenţii din iunie 2012 vor intra în şomaj.

Liderul sindicatului Pro Lex, Vasile Lincu, s-a arătat dezamăgit de promisiunile neîndeplinite ale ministrului Administraţiei şi Internelor, Ioan Rus. "Ministrul a zis că prioritatea sa este să-i încadreze pe absolvenţi. Nu a rezolvat nimic. La fel a fost şi cu restanţele pentru echipament, nu s-a întâmplat nimic, în ciuda promisiunilor", a spus Lincu.

Totodată, liderul Sindicatului Agenţilor de Poliţie Cluj, Constantin Mandache, spune că este nevoie de mai mulţi poliţişti. "Nu e bine că nu-i angajează. Este nevoie de foarte mulţi poliţişti pe stradă sau pentru secţiile rurale, e nevoie de resurse umane. Cei care sunt la butoanele cu bani trebuie să facă ceva. Faptul că pentru al doilea an consecutiv aceşti absolvenţi nu sunt încadraţi în muncă după terminarea şcolii poate să îi descurajeze pe tineri să se mai îndrepte spre şcolile de poliţie. De fapt, la salariile pe care le iau poliţiştii, nici nu e de mirare că tinerii nu mai sunt atraşi de această muncă", a declarat, pentru ZIUA de CLUJ, Constantin Mandache.

 

Comenteaza