Ofensivă reuşită a celor de la Musai-Muszáj. Au strâns mult-doritele 1000 de cereri pentru plăcuţele trilingve

Ofensivă reuşită a celor de la Musai-Muszáj. Au strâns mult-doritele 1000 de cereri pentru plăcuţele trilingve
"Primăvara celor 1000 de procese", campania iniţiată de grupul de inițiativă civilă Musai-Muszáj cu scopul de a convinge cel puţin 1.000 de clujeni să ceară primăriei amplasarea plăcuțelor multilingve la intrările orașului, s-a bucurat de succes.

Astfel, membrii grupului au reuşit să strângă cele 1000 de solicitări vizate cu aproape două luni înainte de termenul limită fixat, de la 1 iunie. Joi, de la ora 08:30, ei vor depune la Primăria Cluj-Napoca ultimele 700 de astfel de cereri adunate, prin intermediul cărora solicită ca numele oraşului să fie scris în trei limbi, mai precis în română, maghiară şi germană. 

"Musai-Muszáj a înregistrat, pe data de 12 martie, alte 300 de cereri pentru plăcuțe multilingve, astfel numărul cererilor înregistrate va ajunge mâine la 1000", au anunţat membrii mişcării.

Grupul și-a înaintat proiectul și la concursul organizat de Com'on Cluj. Pentru proiectul care are ca scop atragerea atenției asupra multiculturalismului și multilingvismului din Cluj se poate vota până pe data de 13 aprilie.

Până în prezent, grupul de iniţiativă a mai organizat un picnic în Piața Muzeului, o dezbatere cu avocați, jurnaliști și politicieni la Fabrica de Pensule, o ceremonie de tăiere a panglicii în lung în Piața Unirii, o lansare de baloane în culorile steagurilor din România și Ungaria în Piața Avram Iancu, un autostop pentru multiculturalitate, o dezbatere publică pe tema multilingvismului şi un flashmob pentru buna vecinătate.

Aceste acţiuni civice vin în replica deciziei Curţii de Apel Cluj din 5 februarie, prin care Primăria Cluj-Napoca nu mai este obligată să amplaseze plăcuţe bilingve româno-maghiare la intrările în oraş. Instanţa a admis recursul municipalităţii, casând astfel decizia Tribunalului Cluj, care obliga autorităţile locale să amplaseze plăcuţe bilingve la intrările în oraş.

Comenteaza