Ofiţerul Curt, turnat de propriul informator

Ofiţerul Curt, turnat de propriul informator
Comisarul şef din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului a spus în faţa magistraţilor Curţii de Apel Cluj că relaţia sa cu Gabor Gabor, cămătarul care l-a denunţat, a devenit, nepotrivită şi că va plăti pentru asta. Gabor era informatorul ofiţerului.

Ofiţerul Mihai Curt, din cadrul Serviciului de Arme, Explozibili şi Substanţe Periculoase al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Cluj, a fost reţinut în 17 ianuarie de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) sub acuzaţia de trafic de influenţă. A doua zi, Curt a fost arestat preventiv pentru 29 de zile de Curtea de Apel Cluj.

Ofiţerul este acuzat că ar fi primit de la Gabor Gabor, un cămătar din judeţul Cluj, 5.000 de euro şi 3.500 de lei, lăsându-l să creadă că are influenţă pe lângă organele de urmărire penală (procurori şi ofiţeri de poliţie) şi funcţionari din cadrul Registrului Auto Român (RAR) Cluj, respectiv de la Serviciul Înmatriculări Auto Cluj şi că, în schimbul banilor, poate interveni pe lângă aceştia în vederea restituirii unui autoturism de teren şi, ulterior, pentru omologarea şi înmatricularea acestuia.

Autoturismul, un Kia Sportage, era reţinut de poliţie, fiind furat, în caz existând şi un dosar penal. Gabor Gabor cumpărase maşina în 2010, iar, când a vrut să o înmatriculeze, autorităţile au refuzat. Întrucât, după mai bine de un an de la "înţelegerea" cu denunţătorul, Curt nu a rezolvat problema legată de înmatricularea autoturismului, la 9 ianuarie 2013 ofiţerul i-a restituit lui Gabor Gabor suma de 1.000 euro, iar la 15 ianuarie 2013 de 2.000 euro, spun procurorii DNA.

Dus de procurori cu propunere de arestare preventivă în faţa instanţei, Curt nu a recunoscut că s-ar face vinovat de acuzaţiile procurorilor, însă a admis că relaţia sa cu Gabor Gabor era una nepotrivită pentru un ofiţer de poliţie, întrucât s-ar fi împrumut de la cămătar. Ofiţerul a declarat în faţa instanţei că împrumutul de la cămătar reprezintă "un derapaj într-un moment mai prost, mai diferit al vieţii, din punct de vedere medical şi psihic". Se pare că Gabor era chiar informatorul comisarului şef Mihai Curt. Avocatul Rareş Trif, apărătorul lui Curt, a spus că "o relaţie îndelungată între un ofiţer de poliţie şi un informator a degenerat într-un împrumut cămătăresc tipic". Mai mult, avocatul a declarat că în cauză a fost audiat un singur martor, iar între declaraţiile acestuia şi cele ale lui Gabor Gabor există mari neconcordanţe.

Pe de altă parte, procurorul DNA prezent la şedinţa în care s-a dispus arestarea lui Curt, a adus în discuţie faptul că ofiţerul încerca să evite interceptarea convorbirilor pe care le avea cu Gabor Gabor, fiind la fel de precaut şi în privinţa unui posibil flagrant delict. "Cu ocazia deplasării la locuinţa denunţătorului în data de 09.01.2013, şi-a scos acumulatorul de la telefonul mobil, cu intenţia de a nu fi interceptat, iar la data de 15.01.2013, când stabilise împreună cu acesta din urmă că se vor întâlni, şi-a luat măsuri de precauţie şi nu l-a mai anunţat pe denunţător de momentul la care se vor întâlni, ci l-a trimis pe R.A. să verifice înainte dacă „totul e în regulă", acesta din urmă solicitându-i denunţătorului să vină cu el pentru a se întâlni cu inculpatul. În opinia sa, având în vedere cele prezentate, în mod evident intenţia inculpatului Curt nu era aceea de a se întâlni cu Gabor Gabor în altă parte, ci de a se asigura că totul este în regulă şi că nu este urmărit de cineva", a arătat procurorul. Mai mult, după ce Curt intrat în casa lui Gabor, i-ar fi cerut acestuia să ducă telefoanele mobile în baie. „Totodată, comportamentul infracţional al inculpatului rezultă şi din faptul că i-a înmânat denunţătorului suma de 1.000 euro într-o coală de hârtie, iar suma înmânată acestuia din urmă la data de 15.01.2013 se afla într-un plic", a mai spus reprezentantul DNA, în faţa instanţei.

În apărarea sa, Curt a susţinut că, de fapt, a luat împrumut suma de 1.000 de euro de la cămătar, iar cei 2.000 de euro restituiţi în plus reprezintă dobânda. Totodată, avocatul lui Curt a spus că din probaţiune lipseşte declaraţia avocatului care a fost angajat în august 2011 de Gabor Gabor, pentru a intermedia procedura legală a acestuia cu autorităţile în legătură cu maşina reţinută de poliţie. Contractul de asistenţă juridică ar fi fost încheiat între Gabor şi avocatul său "anterior restituirii autoturismului şi nu ulterior, la 6 luni, aşa cum se consemnează în declaraţia înregistrată a acestuia", a arătat Rareş Trif. Tototdată, susţine apărătorul lui Curt, "autoturismul a fost restituit în urma unui memoriu al avocatului din data de 8 august 2011, la care procurorul a răspuns şi a admis restituirea parţială la data de 12 septembrie 2011".

Curtea de Apel a admis cererea procurorilor, iar Curt a fost arestat pentru 29 de zile. "Inculpatul este cercetat pentru comiterea unor infracţiuni deosebit de grave, gravitate rezultând nu numai din caracterul aspru al sancţionării de către legea penală, ci şi din aceea că sus-numitul, prin natura funcţiei, era chemat să vegheze la respectarea legii şi aplicarea corectă a acesteia.

În aprecierea acestei ultime condiţii, Curtea are în vedere si caracterul activităţii infracţionale, de natură a compromite prestigiul, autoritatea, credibilitatea organelor, instituţiilor, organismelor statului, serviciilor publice, precum şi corectitudinea, integritatea corpului magistraţilor si funcţionarilor care-şi desfăşoară activitatea în cadrul acestora, îndeplinind funcţiile încredinţate", a motivate Curtea de Apel Cluj decizia de a-l aresta pe ofiţer. Hotărârea a fost atacată de Mihai Curt la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

 

 

Comenteaza