Omul de afaceri Marius Locic a luat patru ani de detenţie pentru corupţie

Omul de afaceri Marius Locic a luat patru ani de detenţie pentru corupţie
Marius Locic, administrator al SC Locic Imobiliare SRL, a fost condamnat la 4 ani de detenţie, pentru cumpărare de influenţă, de către instanţa supremă în procesul în care şi senatorul PSD Cătălin Voicu a primit o pedeapsă de 5 ani de închisoare.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis condamnarea lui Locic la 4 ani de închisoare pentru cumpărare de influenţă. 1,2 ani pentru fals în înscrisuri şi 1,6 ani pentru fals intelectual. Instanţa supremă a dispus ca acesta să execute pedeapsa cea mai mare, respectiv 4 ani.

În acest caz, senatorul Cătălin Voicu, judecătorul Florin Costiniu (soţul judecătoarei Viorica Costiniu de la Curtea de Apel Bucureşti, preşedinta onorifică a Asociaţiei Magistraţilor din România-n.r.) şi oamenii de afaceri Costel Căşuneanu şi Marius Locic au fost trimişi în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), pentru trafic de influenţă, complicitate la trafic de influenţă, cumpărare de influenţă şi, respectiv, fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Florin Costiniu, fost preşedinte al Secţiei civile şi de proprietate intelectuală a ICCJ, este judecat pentru complicitate la trafic de influenţă, Costel Căşuneanu, asociat la SC PA&CO Internaţional SRL Bacău, pentru cumpărare de influenţă, iar Marius Locic, administrator al SC Locic Imobiliare SRL, pentru cumpărare de influenţă, fals în înscrisuri sub semnătură privată în legătură cu fapte de corupţie, participaţie improprie la fals intelectual la legea contabilităţii în legătură cu fapte de corupţie. Aceştia au fost şi ei arestaţi preventiv, dar în 13 aprilie 2010 au fost puşi în libertate.

Procurorii afirmă că, în perioada iulie - septembrie 2009, Cătălin Voicu, "prevalându-se de prerogativele ce derivă din calitatea sa de senator", ar fi primit de la Costel Căşuneanu, în două tranşe, sumele de 250.000 de lei (echivalentul a 60.000 de euro) şi 200.000 de euro, în schimbul intervenţiei pe lângă magistraţi din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (Florin Costiniu, n.r.), în vederea adoptării unei soluţii favorabile societăţii comerciale la care omul de afaceri era asociat.

De asemenea, în luna august 2009, Voicu ar fi pretins şi primit de la Marius Locic suma de 119.000 de lei în schimbul promisiunii că va interveni pe lângă poliţişti pentru a-i determina să propună o soluţie favorabilă într-un dosar în care acesta era cercetat pentru fapte penale.

În acest dosar, senatorul Cătălin Voicu (PSD) a stat în arest preventiv din 30 martie 2010 până în 18 iulie 2011.

Marius Locic, Florin Costiniu şi Costel Căşuneanu au stat în arest preventiv între 8 şi 12 aprilie 2010.

Florin Costiniu a fost condamnat vineri la trei ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei. Costel Căşuneanu a primit patru ani cu suspendarea executării pedepsei.

Cătălin Voicu a primit cinci ani de închisoare cu executare, iar Marius Locic patru ani de detenţie.

Senatorul Cătălin Voicu, aflat în arest preventiv, este judecat pentru trafic de influenţă şi fals în înscrisuri sub semnătură privată în legătură cu fapte de corupţie.

Alături de acesta sunt judecaţi, în libertate, şi Florin Costiniu, judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, fost preşedinte al Secţiei civile şi de proprietate intelectuală a instanţei supreme, pentru complicitate la trafic de influenţă, Costel Căşuneanu, asociat la SC PA&CO Internaţional SRL Bacău, pentru cumpărare de influenţă, precum şi Marius Locic, administrator al SC Locic Imobiliare SRL, acuzat de cumpărare de influenţă, fals în înscrisuri sub semnătură privată în legătură cu fapte de corupţie, participaţie improprie la fals intelectual la legea contabilităţii în legătură cu fapte de corupţie.

Costiniu, Căşuneanu şi Locic au stat în arest timp de trei zile, un complet de judecată apreciind că aceştia pot fi cercetaţi în libertate.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie acuză că în anul 2009, senatorul Cătălin Voicu a pretins de la Costel Căşuneanu, în mod repetat, la diferite intervale de timp, sume de bani totalizând 260.000 de euro, din care a primit 200.000 de euro, promiţând că în schimb va interveni pe lângă magistraţii Secţiei Contencios administrativ şi fiscal din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie investiţi cu soluţionarea unui dosar având ca obiect litigiul dintre SC PA&CO Internaţional SRL Bacău şi CNADNR şi-i va determina pe aceştia să adopte o soluţie favorabilă societăţii comerciale la care Costel Căşuneanu era asociat.

"În perioada iulie - noiembrie 2009, în schimbul foloaselor materiale reprezentând suma de 200.000 euro (pretinsă şi primită de Cătălin Voicu de la Căşuneanu Costel), inculpatul Florin Costiniu - şeful de atunci al Secţiei civile a ICCJ - l-a sprijinit pe inculpatul Cătălin Voicu să intervină pe lângă magistraţii Secţiei Contencios administrativ şi fiscal din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie pentru a-i determina să adopte o soluţie în favoarea societăţii la care Costel Căşuneanu era asociat", se arăta într-un comunicat de vineri al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

De asemenea, procurorii au stabilit că, în perioada 30 august - 21 octombrie 2009, Cătălin Voicu ar fi pretins şi primit de la Marius Locic suma de 119.000 de lei, promiţându-i că în schimb va interveni pe lângă poliţiştii Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti şi-i va determina să nu dispună măsura preventivă a reţinerii împotriva omului de afaceri, ci să propună soluţia de neurmărire penală într-un dosar în care acesta era cercetat pentru înşelăciune de către Parchetul Tribunalului Bucureşti.

Mai mult, potrivit procurorilor, Voicu ar fi acceptat în mod repetat, la diferite intervale de timp, "promisiunea inculpatului Marius Locic de a-i remite foloase materiale constând în publicarea cu titlu gratuit, în cotidianul «Interesul Public», a unor articole cu conţinut electoral".

"Pentru a ascunde fapta de corupţie sus menţionată, cei doi inculpaţi au întocmit şi prezentat organelor de control ale Gărzii Financiare şi organelor de urmărire penală documente justificative întocmite cu date nereale (contract de asistenţă juridică, ordin de plată, factură fiscală). În acelaşi scop infracţional, inculpatul Marius Locic a determinat trei angajaţi ai SC Locic Imobiliare SRL să înregistreze în evidenţa contabilă a firmei documente comerciale, financiar contabile şi bancare cu conţinut nereal", preciza DNA.

Pentru recuperarea prejudiciului, procurorii au pus, în 4 mai 2010, inscripţie ipotecară în valoare de 119.000 de lei pe un imobil din Bucureşti al lui Marius Locic. De asemenea, în 6 mai 2010 procurorii au poprit 200.000 de euro ai lui Costel Căşuneanu.

Comenteaza