Opt ani de la tragedia Colectiv! Încă nu avem un spital pentru marii arși

Opt ani de la tragedia Colectiv! Încă nu avem un spital pentru marii arși

Incendiul din clubul Colectiv s-a declașat în noaptea de 30 octombrie 2015, în timpul lansării unui nou album al trupei rock Goodbye to Gravity.

Incendiul a izbucnit în timpul concertului din cauza folosirii unor artificii și s-a răspândit rapid, provocând numeroase pierderi de vieți și răniți. Astăzi vor avea loc mai multe evenimente de comemorare pentru victimele tragicului evenoment.

Reamintim că 27 de tineri au murit în noaptea de 30 spre 31 octombrie 2015, iar alţi aproape 40 în perioada următoare, mulţi din cauza infecţiilor nozocomiale contractate în spital.

În afara persoanelor care au decedat, peste 160 de persoane au fost rănite. La concert participau circa 300 de persoane, iar anchetele ulterioare au stabilit că nu erau stabilite sau respectate norme de siguranță.

În vara anului 2017, la aproape 2 ani de la incendiu, unul dintre supraviețuitori s-a sinucis.

La 8 ani de la Colectiv, România încă nu are un spital pentru marii arși

România nu are nici astăzi, la 8 ani de la incendiul din clubul Colectiv, un centru pentru tratarea marilor arși, cu toate că de aproape 10 ani se promite construirea unor astfel de centre. Dacă inițial se vorbea de 4 astfel de spitale - două la București, unul la Timișoara și unul la Târgu Mureș, ulterior au rămas doar 3 – unul la Timișoara (centru pentru adulți), unul la Târgu Mureș (centru pentru adulți) și unul la București (centru pentru copii).

Singurul a cărui construcție a început este cel de la Timișoara, unde lucrările au început în iunie anul acesta.

Potrivit Ministerului Sănătății, în această toamnă debutează șantierele și pentru centrele din București și Târgu Mureș.

Cele 3 centre ar urma să fie contruite printr-un proiect finanțat de Banca Mondială.

Conform sursei citate, la finalizarea celor trei centre, România ar urma să aibă 26 de paturi de terapie intensivă destinate pacienților cu arsuri severe și 26 de paturi de terapie intensivă intermediară pentru pacienții arși.

Condamnările pentru Colectiv

Procesul Colectiv s-a încheiat târziu, abia în decembrie 2021, la peste 6 ani de la incendiul devastator, după patru amânări, și condamnările definitive au fost pronunțate la aproape 7 ani de la tragicul incident, în luna mai a anului 2022.

Iată care au fost sentințele pentru cei implicații în tragedia de la Colectiv :

Cristian Popescu-Piedone, fost primar al sectorului 4 și actual primar al sectorului 5: 4 ani de închisoare (în primă instanță: 8 ani și 6 luni de închisoare)

Aurelia Iofciu, șefa Serviciului autorizări comerciale din Primăria Sectorului 4: achitată (în primă instanță: 8 ani de închisoare)

Luminiţa Larisa Ganea, consilier superior la Primăria Sectorului 4: achitată (în primă instanță: 7 ani de închisoare)

Sandra Ramona Moţoc, referent superior la Primăria Sectorului 4: achitată (în primă instanță: 3 ani de închisoare cu suspendare)

Alin George Anastasescu, patron Colectiv: 11 ani și 8 luni de închisoare (în primă instanță: tot 11 ani și 8 luni de închisoare)

Cătălin Paul Gancea, patron Colectiv: 6 ani și 4 luni de închisoare (în primă instanță: 11 ani și 8 luni de închisoare)

Costin Mincu, patron Colectiv: 8 ani de închisoare (în primă instanță: 11 ani și 8 luni de închisoare)

Viorel Zaharia, pirotehnist: 6 ani și 10 luni de închisoare (în primă instanță: 9 ani și 8 luni de închisoare)

Marian Moise, pirotehnist: 6 ani și 10 luni de închisoare (în primă instanță: 10 ani de închisoare)

Daniela Ioana Niță (decedată), patron al firmei de artificii: încetează procesul (în primă instanță: 12 ani și 8 luni de închisoare)

Cristian Mihai Niță, administrator al firmei de artificii: 2 ani și 6 luni cu suspendare (în primă instanță: 3 ani și 6 luni de închisoare)

Antonina Radu, pompier ISUBIF: 8 ani și 8 luni de închisoare (în primă instanță: 9 ani și două luni de închisoare)

George-Petrică Matei, pompier ISUBIF: 8 ani și 8 luni de închisoare (în primă instanță: 9 ani și două luni de închisoare)

Comenteaza