Ordonanţele de reţinere pe numele lui Gabriel Sandu şi Dorin Cocoş au expirat

Ordonanţele de reţinere pe numele lui Gabriel Sandu şi Dorin Cocoş au expirat
Ordonanţa de reţinere emisă, luni seară, pe numele lui Gabriel Sandu, de procurorii DNA, pentru 24 de ore, a expirat, iar acesta a plecat de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), unde se judecă propunerea procurorilor de arestare a fostului ministru, în dosarul Microsoft. Dorin Cocoş a mai rămas la instanţă chiar şi după ce i-a expirat ordonanţa de reţinere, dar s-a hotărât să plece, văzând că nu se anunţă nicio soluţie.

Omul de afaceri Dorin Cocoş, reţinut luni seară de DNA, a plecat de la ICCJ, unde se judecă propunerea de arestare pentru el şi alţi trei inculpaţi din dosarul Microsoft, după ce ordonanţa de reţinere pe numele său a expirat, după ora 22.00, informează Mediafax.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a rămas în pronunţare şi urmează să dea o soluţie privind propunerea de arestare preventivă a procurorilor DNA pentru oamenii de afaceri Dorin Cocoş şi Nicolae Dumitru, primarul din Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan, şi Gabriel Sandu, fost ministru al Comunicaţiilor.

Şi ordonanţa de reţinere pe numele lui Sandu a expirat, în jurul orei 21.30, iar acesta a plecat la scurt timp de la instanţa supremă.Omul de afaceri Dorin Cocoş şi primarul municipiului Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan şi omul de afaceri Nicolae Dumitru, care controlează grupul de firme Niro sunt acuzaţi de trafic de influenţă şi spălare de bani, iar Gabriel Sandu, ministru al Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale în perioada decembrie 2008 - septembrie 2010, pentru luare de mită în formă continuată şi spălare de bani.

Potrivit DNA, Dorin Cocoş a cerut 17,5 milioane de euro pentru el, Gheorghe Ştefan şi Gabriel Sandu, pentru a interveni în achiziţionarea dreptului de utilizare a licenţelor Microsoft, din care 15,7 milioane de euro au ajuns în contul unor firme controlate de cei trei, direct sau prin intermediari.

Omul de afaceri Nicolae Dumitru a cerut şi primit, prin firma sa, 7,65 milioane de dolari provenind de la Fujitsu Siemens Computers pentru a interveni la Şerban Mihăilescu şi Dan Nica, membri ai Guvernului la data faptelor, pentru a obţine încheierea contractului de închiriere a licenţelor Microsoft, mai spun anchetatorii.

Potrivit anchetatorilor, contractul cadru de închiriere de licenţe Microsoft, din 15 aprilie 2004, ar fi fost încheiat în condiţii oneroase pentru bugetul de stat, asigurând posibilitatea deturnării unui discount de circa 47 la sută acordat de Microsoft în considerarea Guvernului şi, implicit, permiţând plata unor comisioane către persoanele implicate.

Contractul cadru s-ar fi încheiat cu încălcarea dispoziţiilor legale privind achiziţiile publice, invocându-se, în mod nereal, calitatea de unic distribuitor a Fujitsu Siemens Computers, la un preţ cu cel puţin 40 la sută mai mare faţă de cel real, având la bază un necesar nefundamentat, susţin procurorii.

În 16 octombrie, procurorii anticorupţie au făcut percheziţii la locuinţele fostului ministru Gabriel Sandu, fostului consilier prezidenţial Dorin Marian, fostului şef al Serviciului de Informaţii Externe Cătălin Harnagea, la oamenii de afaceri Dorin Cocoş, fostul soţ al Elenei Udrea, Remus Truică şi Nicolae Dumitru, la tatăl preşedintelui Comitetului Olimpic, Adrian Petrache, precum şi la Fundaţia Dinu Pescariu, în dosarul Microsoft.

În acest dosar, DNA a cerut avize pentru urmărirea penală a nouă foşti miniştri - senatorii Şerban Mihăilescu şi Ecaterina Andronescu, deputatul Valerian Vreme, europarlamentarul Dan Nica, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu, Mihai Tănăsescu, Gabriel Sandu şi Adriana Ţicău.

Potrivit DNA, persoanele din Guvern, ministere şi din societăţile implicate în derularea proiectului privind licenţele Microsoft pentru şcoli ar fi pretins 20 de milioane de dolari din cele 54 de milioane achitate de Executiv în cadrul contractului.

Camera Deputaţilor a aprobat, în 13 octombrie, cererea de începere a urmăririi penale a deputatului Valerian Vreme.

Preşedintele Traian Băsescu a avizat, în 3 octombrie, cererea DNA, pentru foştii miniştri Adriana Ţicău, Alexandru Athanasiu, Mihai Tănăsescu, Gabriel Sandu şi Daniel Funeriu.

Săptămâna trecută, procurorii anticorupţie le-au adus la cunoştinţă Adrianei Ţicău şi lui Daniel Funeriu acuzaţiile şi faptele de care s-ar face vinovaţi în dosarul Microsoft, potrivit unor surse judicare.

 

Comenteaza