Pacienţii refuză aplicarea coplăţii la externare

Pacienţii refuză aplicarea coplăţii la externare
Reprezentanţii pacienţilor nu sunt de acord cu aplicarea coplăţii în sistemul sanitar care prevede ca bolnavii să plătească 10 lei la externarea din unităţile medicale.

Ministerul Sănătăţii Publice (MSP) a anunţat, luni, că începând de la 1 martie va fi introdusă coplata în sistemul de sănătate, urmând ca pacienţii care sunt externaţi din spitale să plătească o sumă unităţilor. Dacă pe reprezentanţii spitalelor clujene, măsura îi bucură pentru că astfel ar creşte sumele alocate sistemului sanitar, reprezentanţii asociaţilor pacienţilor sunt nemulţumiţi de aplicarea coplăţii care, spun ei, "loveşte în buzunarele bolnavilor".

"La propunerea Ministerului Sănătatii, Fondul Monetar Internaţional a acceptat introducerea unei coplăţi modice doar la nivelul spitalului, ca mecanism de control al internărilor nejustificate, fictive şi a raportărilor false. Menţionăm că această formă de coplată va fi aplicată numai în spitale, acolo unde şi costurile sunt mai mari. În acest caz, coplata va fi plătită la externare", a transmis, luni, într-un comunicat MSP. Totodată, reprezentanţii MSP au anunţat că de la coplată vor fi exceptaţi copiii, gravidele, pensionarii cu o pensie sub 740 de lei lunar, bolnavii cronici incluşi în programele naţionale de sănătate care nu obţin venituri din muncă şi veteranii de război. Conform Ministerului Sănătăţii, coplata se va aplica de la 1 martie pentru pacienţii care sunt externaţi din spitale. "Coplata nu va fi aplicată serviciilor de urgenţă, în ambulatoriu de specialitate, medicină de familie sau în cazul analizelor medicale", se mai arată în comunicatul MSP. Primul Ministru, Victor Ponta, a anunţat, luni, că suma stabilită pentru coplata la externarea din spitale este de 10 lei. "De la 1 martie, o dată cu pachetul de bază, ne-am obligat să introducem coplata doar pentru externări într-o sumă modică care va fi de maxim 10 lei. O dată cu pachetul de bază, cu dezvoltarea medicine ambulatorii, vrem să creştem interesul bolnavilor de a trata bolnavii în ambulatoriu", a declarat, luni, Ponta.

Ioan Mureşan, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase (SCBI) Cluj, este de părere că introducerea coplăţii îi va face pe pacienţi să se trateze în ambulatoriu. "Cred că o să ajute coplata, dar ideea coplăţii nu este de a aduce fonduri suplimentare în spital pentru că banii sunt puţini (cei 10 lei n.red), ci pentru a descuraja internările excesive. Sunt pacienţi care ar putea fi trataţi în spitalizarea de zi, dar ei vor să fie trataţi în spitalizare continuă", a declarat Mureşan, care a adăugat că "spitalizarea continuă costă mai mult decât cea de zi". "Suma despre care se vorbeşte nu reprezintă un cuantum financiar semnificativ, e o sumă modică. Coplata ajută însă la reglarea circuitului pacienţilor care vor sta de două ori să se gândească dacă vor să se interneze pentru o eczemă sau un roşu în gât. Coplata ajută la evaluarea serviciilor efectuare în spitale şi ca medicii de families ă evalueze dacă pacientul trebuie trimis în spital", a declarat Sanda Patrichi, managerul Spitalului Clinic de Recuperare din Cluj. Directorul medical al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Cluj, Monica Costin, crede că măsura va contribui la bugetul spitalelor. "Coplata e bună din punct de vedere al creşterii sumelor către spitale, din punct de vedere al pacienţilor vor fi multe discuţii. Trebuie să vedem normele metodologice prin care se va aplica măsura", a declarat Costin.

Cezar Irimie, preşedintele Asociaţiei Bolnavilor cu Boli Cronice, nu este de acord cu aplicarea măsurii. „Noi ca şi pacienţi cronici ne-am opus din totdeauna coplăţii şi sperăm să găsim înţelegere la Ministrul Sănătăţii. Chiar şi acei zece lei sunt mulţi pentru pacienţii cu boli cronice. Vrem să dezbatem acest aspect cu domnul Eugen Nicolaescu", a declarat Irimie. Pe de altă parte, Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Pacienţilor, este mulţumit că suma pe care o vor plăti pacienţii nu este mai mare de zece lei. „Soluţia pentru coplată a fost discutată cu noi, asociaţiile pacienţilor, încă de anul trecut şi s-a stabilit că va fi vorba de o sumă modică pentru coplată. Primul ministru a discutat la sânge cu cei de la FMI şi a aplicat măsura care afectează cel mai puţin pacientul. Suma de 10 lei nu e exagerat de mare, oricum pacienţii dau mai mulţi bani în spitale", a declarat Vasile Barbu. Asociaţia pentru Protecţia Pacienţilor va demara o campanie cu privire la cheltuielile pacienţilor în spitale. „Sperăm că Ministrul Sănătăţii va respecta ceea ce a zis premierul vizavi de coplată pentru că altfel vom lua măsuri. Avem informaţii că Nicolaescu o să limiteze pachetul de servicii medicale şi pacienţii o să ajungă să plătească din buzunar . De la 1 martie, vom demara o campanie prin care să îi încurajăm pe pacienţi să îşi păstreze chitanţele şi să ni le trimită dacă au plătit servicii medicale pe durata internării, materiale sanitare sau medicamente. Pacienţii au dreptul să păstreze chitanţele ca o contramăsură a coplăţii. Pacientul are dreptul la rambursarea cheltuielilor făcute pe durata spitalizării. Noi vom informa spitalele, vom informa pacienţii că medicul are obligaţia să emită reţetă parafaţă pacienţilot când îşi cumpără medicamente nu să îi trimită cu hârtiuţe la farmacii", a precizat Vasile Barbu.

 

Etichete
Comenteaza