Parcul Feroviarilor, “revendicat” pentru clujenii din zonă

Parcul Feroviarilor, “revendicat” pentru clujenii din zonă
Mai mulţi reprezentanţi ai mediului civic clujean continuă acţiunile de protest faţă de modul în care este reamenajat Parcul Feroviarilor.

Parcul Feroviarilor trebuie să fie un spaţiu de socializare, cu acces neîngrădit, iar investitorul care l-a preluat ar trebui să-şi racordeze proiectul de reamenajare cu necesităţile cetăţenilor zonei. Sunt câteva dintre doleanţele mai multor reprezentanţi ai societăţii civile clujene, care au înaintat o nouă petiţie - „Parcul Feroviarilor este al clujenilor", cu 200 de semnături, Primăriei Cluj-Napoca.

„Propunem un proiect de revitalizare urbană, solicităm participarea cetăţenilor la reconfigurarea spaţiului public şi contestăm acţiunile clubului CFR Cluj. Cetăţenii ar trebui să fie consultaţi în privinţa Parcului Feroviarilor, să îşi exprime necesităţile, în ceea ce priveşte spaţiul verde şi agrementul", a explicat Istvan Szakats, membru în mai multe asociaţii culturale clujene, în cadrul unei întâlniri cu presa, pe tema situaţiei actuale a Parcului Feroviarilor. El a prezentat un proiect de „socializare" şi punere în valoare a Parcului Feroviarilor, prin organizarea unui ghid audio, a unui festival stradal, pe străzile perpendiculare pe parc, respectiv în incinta acestuia. Mai întâi urmează să fie efectuat un studiu sociologic şi expusă o machetă a parcului, pe care locuitorii zonei pot face sugestii. Mai mult, în semn de protest, în curând va fi lansat un site cu tema "Sunt Concesionar de Parc", prin intermediul căruia locuitorii Clujului vor putea „concesiona" câte un metru pătrat de teren parc.

Szakats a înaintat Primăriei Cluj-Napoca o petiţie cu titlul „Parcul Feroviarilor este al clujenilor", ce a strâns în mediul online aproximativ două sute de semnături, în special ale unor intelectuali. Unul din participanţii constanţi la acţiunile de protest din ultimii doi ani ce au vizat Parcul Feroviarilor, Adrian Dohotaru, a subliniat că accesul în Parcul Feroviarilor trebuie să se facă în continuare în mod gratuit. „Parcul Feroviarilor este al doilea spaţiu cu acecs public din municipiu, după Parcul Central şi are o suprafaţă de aproximativ 5,5 hectare. Sunt foarte importante întrebările: ce facem cu acest parc, cum îl putem menţine, cum putem avea acces la el?", a specificat Dohotaru. Prezent la întâlnirea amintită, arhitectul Vasile Mitrea a arătat că în realitate Parcul Feroviarilor se regăseşte la graniţa dintre „squar" şi „grădină publică", şi că situaţia sa trebuie clarificată, fiind necesară o voce mai puternică a societăţii civile.

Szakats şi Dohotaru au deplâns faptul că reprezentanţii Regionalei Cluj a Căilor Ferate Române, care a concesionat în 2010 parcul către clubul de fotbal CFR Cluj nu au dezvăluit contractul dintre cele două părţi. O parte din lucrările întreprinse deja de clubul de fotbal în parc, inclusiv amenajarea unui teren de fotbal sintetic, cu fundaţie de beton, nu ar fi avut avizele necesare, conform celor doi. Potrivit analizelor realizate inclusiv prin intermediul Google Earth, aproximativ 38% din vegetaţia parcului este distrusă, iar acţiunile de replantare de copaci întreprinsă de clubul de fotbal nu a vizat zonele „defrişate", a arătat Szakats.

Reprezentanţii clubului de fotbal susţin că Parcul Feroviarilor va păstra accesul gratuit pentru public, cu excepţia obiectivelor mai pretenţioase. "Dacă va fi un teren de fotbal de iarbă, dacă laşi acces patru ore pe zi, într-o săptămână l-ai terminat. Se pot amenaja în schimb zone speciale de agrement, cu alei, piste de role. Proiectul aşa este gândit, cu acces pentru public. Dacă va funcţiona şi un teren de fotbal sintetic, pentru amenajarea căruia costurile sunt mari, acolo va exista însă o taxă", a specificat preşedintele clubului de fotbal CFR Cluj, Iuliu Mureşan. El a menţionat că, după părerea sa, investiţia ce este estimată la 1,8-2 milioane de euro nu ar trebui continuată, „însă poate Arpi (Arpad Paszkany, finanţatorul clubului de fotbal CFR Cluj, n.red.) are altă părere".

Aviz de la Monumente

Conform reprezentanţilor Primăriei Cluj-Napoca, instituţia a solicitat clubului de fotbal CFR Cluj un aviz de la Comisia Zonală a Monumentelor Istorice (CZMI) în vederea reamenajării parcului, care se află la limita zonei istorice a municipiului. Parcul va trebui să ofere în continuare acces public, iar dacă CZMI va preciza că nu se află pe lista monumentelor, poate fi aprobată şi realiazarea de infrastructură sportivă, alături de spaţiile verzi, conform purtătorului de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca, Oana Buzatu.

 

Comenteaza