Părerile lui Liszt despre artă au prins glas la Cluj

Părerile lui Liszt despre artă au prins glas la Cluj
Câteva fragmente din scrisori în care cunoscutul compozitor şi pianist Franz Liszt îşi expune opiniile şi sugestiile cu privire la rolul muzicii între celalte arte sau al rarităţii adevăraţilor artişti, au fost citite sâmbătă seară la Cluj în cadrul concertului de inaugurare al ediţiei locale a Festivalului SoNoRo.

Fragmentele respective au fost citite de tânăra actriţă Maria Dinulescu, cunoscută din filme precum „California dreamin", „Trafic" şi „Pescuit sportiv".

Pasajele din scrisorile lui Franz Liszt au fost intercalate între compoziţiile muzicianului maghiar interpretate în reprezentaţie.

Cele câteva zeci de persoane prezente la concerte au avut ocazia să audî câteva din ideile celebrului pianist şi compozitor cu privire la muzică şi artişti. Astfel, acesta sugerează, într-una din scrisori, că la fel ca marile picturi din muzeul Luvru şi capodoperele muzicale ar trebui să fie reunite în locuri să fie admirate. Totodată Liszt face diferenţa, într-un alt pasaj, între artişti şi artizani, între muzicieni şi fabricanţii de muzică, între pictori şi fabricanţii de tablouri.

Fragmentele amintite au fost citite de Maria Dinuleascu de la balconul sălii de concerte a Muzeului Etnografic.

În cadrul concertului de sâmbătă seară protagonistul compoziţiilor pentru pian solo a fost Petras Geniusas, din Lituania, în timp ce lucrările în duo sau trio au fost interpretate, în diferirte distribuţii, de Răzvan Popovici - violă, Corinne Chapelle - vioară, Diana Ketler - pian, Julian Arp - violoncel şi Andrej Bielow - vioară.

Deşi repeetoriul iniţial era alcătuit inclusiv din lucrări de Franz Liszt, pianistul lituanian a ales să înceară concertul cu o mişcare din „Sonata lunii", de Ludwig van Beethoven, relatând un episod legatd e interpretarea de către muzicianul maghiar a lucrării respective.

Ediţia din 2011 a Festivalului SoNoRo de la Cluj continuă în această seară cu un concert la clubul Diesel, de la ora 20.

 

Comenteaza