"Păzitorii de panseluţe" se vor "organe de siguranţă naţională"

Poliţiştii locali, cunoscuţi înainte sub numele de gardieni publici, cer să aibă acelaşi statut cu angajaţii din SRI sau MAI, adică acela de organe cu atribuţii în domeniul siguranţei naţionale. Cei din Poliţia Română spun că „păzitorii de panseluţe au sărit calul".

Poliţiştii locali cer Guvernului României să le acorde statutul de organ de stat cu atribuţii în domeniul siguranţei naţionale, pentru a beneficia de norma de hrană şi echipament similară cu a angajaţilor din Ministerul Afacerilor Interne, dar şi de alte avantaje, cum ar fi pensiile mai mari. Pentru a deveni poliţist local este necesară doar diploma de bacalaureat, o vechime de 6 luni în muncă şi lipsa antecedentelor penale, fără ca persoana în cauză să urmeze cursuri speciale.

De altfel, nici atribuţiile poliţiştilor locali, subordonaţi prin lege primăriilor, nu sunt aceleaşi cu ale agenţilor şi ofiţerilor din Poliţia Română. În primul rând, diferenţa este aceea că pentru a ajunge poliţist, este necesară absolvirea unei şcoli de poliţie, unde se fac cursuri timp de doi ani, ulterior absolvirii liceului, iar ofiţerii din MAI, ca de altfel şi cei din Serviciul Român de Informaţii, au urmat cursurile unei academii timp de trei sau patru ani.

Prin sindicatul Pro Lex, care reprezintă şi Poliţia Locală şi Vama, poliţiştii locali au cerut ministrului Liviu Dragnea, care îi reprezintă prin Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, să analizeze oportunitatea emiterii unei ordonanţe de urgenţă pentru modificarea articolului 6 din Legea 51/1991, privind siguranţa naţională a României, în sensul introducerii Poliţiei Locale ca organ de stat cu atribuţii în domeniul siguranţei naţionale. "În opinia noastră, această modificare este una firească având în vedere atribuţiile prevăzute în Legea nr. 155/2010", arată solicitanţii. Poliţiile locale funcţionează potrivit Legii 155/2010 şi are următoarele atribuţii: ordinea şi liniştea publică, precum şi paza bunurilor; circulaţia pe drumurile publice; disciplina în construcţii şi afişajul stradal; protecţia mediului; activitatea comercială şi evidenţa persoanelor. Însă, atribuţiile lor în aceste domenii sunt limitate comparativ cu cele ale agenţilor din Poliţia Română. Cererea poliţiştilor locali a fost respinsă de Ministerul Afacerilor Interne.

"Prin adresa MAI nr. 109448/22.04.2013 ca răspuns la adresa sindicatului către Guvern nr. 70883/01.04.2013, ne comunică faptul că nu se justifică şi nu poate fi fundamentată includerea Poliţiei Locale în rândul organelor de stat cu atribuţii în domeniul siguranţei naţionale, datorită atribuţiilor prevăzute de Legea nr. 155/2010 şi a faptului că îşi aceasta îşi desfăşoară activitatea în interesul comunităţilor locale", arată sindicaliştii din Poliţia Locală.

Nemulţumiţi de răspunsul MAI, poliţiştii locali spun că "maniera de interpretare şi aplicare a prevederilor legale este cel puţin discutabilă având în vedere faptul că MAI a acordat statutul de poliţist şi drepturile aferente, angajaţilor care potrivit Legii nr. 188/1999 ar fi trebuit să aibă calitatea de funcţionari publici sau personal contractual. S-a ajuns astfel la situaţia de a primi normă de hrană angajaţi din cadrul structurilor de suport: juridic, financiar, resurse umane, achiziţii, comunicare, IT, structurile medicale, (sic!) etc. care nu au nicio legătură cu activitatea de ordine şi linişte publică, cu atât mai puţin cu activităţi ce vizează siguranţa naţională, în condiţiile în care poliţiştilor locali le este refuzat acest drept deşi desfăşoară aceleaşi atribuţii ca şi poliţiştii de la ordine publică sau rutier, efectuând chiar echipe mixte cu poliţiştii din IGPR". Poliţiştii locali consideră, de asemenea, că refuzul MAI de a iniţia un proiect pentru modificarea Legii 51/1991 este "vădit nejustificat" şi nu face decât să menţină o situaţie discriminatorie, în opinia lor. De asemenea, aceştia cer ministrului Dragnea să dispună modificarea legislativă "din perspective Guvernului şi nu după considerentele unui terţ". Drept răspuns, ministrul Dragnea le-a promis reluarea discuţiilor cu MAI pe această temă.

Reprezentanţii angenţilor clujeni din cadrul Poliţiei Române spun că poliţiştii locali "sar calul". "Am văzut această propunere şi am reacţionat. Nu este posibil aşa ceva, ei îşi desfăşoară activitatea în subordinea primarilor, stau în parcări la ciuguleală şi păzesc rondourile de flori. Sindicatul nostru face demersuri ca să nu mai poarte nici numele de poliţişti, ci de gardieni, aşa cum este firesc. Vrem schimbarea denumirii de Poliţie Locală în cea de Garda Publică", a declarat Constantin Mandache, liderul Sindicatului Naţional al Agenţilor de Poliţie Cluj.

 

Comenteaza