Pedeapsă cu suspendare pentru Alexandru Uioreanu

Pedeapsă cu suspendare pentru Alexandru Uioreanu
Fiul preşedintelui Consiliului Judeţean Cluj, a fost condamnat miercuri de Tribunalul Cluj la doi ani şi şase luni de închisoare, cu suspendare condiţionată, pentru trafic de droguri.

Tânărul în vârstă de 17 ani a primit o condamnare cu suspendare şi un termen de încercare de patru ani şi şase luni, timp în care, dacă mai săvârşeşte vreo infracţiune, va trebui să execute şi pedeapsa la care a fost condamnat acum. Instanţa l-a obligat pe Uioreanu jr. şi urmeze un tratament în scopul dezintoxicării, să nu frecventeze locuri sau localuri despre care ştie că sunt frecventate de persoane care consumă droguri sau în care ştie că se consumă droguri şi să nu intre în legătură cu persoane despre care ştie că sunt consumatoare de droguri.

De asemenea, în perioada termenului de încercare, după împlinirea vârstei de 18 ani, Alexandru Uioreanu trebuie să se supună următoarelor măsuri de supraveghere: să se prezinte, la datele fixate, la Serviciul de probaţiune de pe lângă Tribunalul Cluj - organ desemnat cu supravegherea; să anunţe, în prealabil, orice schimbare de domiciliu, reşedinţă sau locuinţă şi orice deplasare care depăşeşte opt zile, precum şi întoarcerea; să comunice şi să justifice schimbarea locului de muncă şi să comunice informaţii de natură a putea fi controlate mijloacele sale de existenţă.

Fiul preşedintelui Consiliului Judeţean Cluj a fost arestat în 20 decembrie 2012, fiind acuzat de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) de consum şi trafic de droguri. Alexandru Uioreanu a petrecut mai mult de o lună în arest preventiv, fiind eliberat în 29 ianuarie 2013, în urma unei decizii definitive a Curţii de Apel Cluj. Eliberarea tânărului a fost decisă după ce procesul deja începuse. Alături de Uioreanu jr. au fost arestaţi în decembrie 2012 alţi doi tineri, fraţii Nagy Ferenc şi Nagy Gyongyver, ambii majori. Potrivit rechizitoriului prin care a fost trimis în judecată la Tribunalul Cluj, Alexandru Uioreanu ar fi vândut, în decursul mai multor luni, droguri în valoare de 6.500 de lei, cantitatea de cannabis vândută şi consumată de acesta totalizând 130 de grame. Alexandru Uioreanu a fost supravegheat de poliţiştii antidrog încă din luna mai a anului trecut. Tânărul ar fi vândut substanţe stupefiante mai multor poliţişti care lucrau sub acoperire.

Pe parcursul urmării penale, dar şi al procesului, Uioreanu şi-a recunoscut vinovăţia şi a ajutat procurorii să identifice un număr ridicat de persoane implicate în traficul de droguri.

La momentul arestului, Alexandru Uioreanu, elev în clasa a XI-a, la Liceul de Coregrafie şi Artă Dramatică "Octavian Stoia", avea situaţia şcolară neîncheiată la şase materii, respectiv la engleză, franceză, economie, tehnologia informaţiei, arta actorului şi educaţie muzicală. Tânărul avea şi un număr mare de absenţe şi două corigenţe. În urma unei cereri făcute în timp ce se afla în arest, Uioreanu a obţinut permisiunea de a fi testat de profesori pentru a-şi încheia situaţia şcolară. Astfel chiar cu o zi înainte de a fi eliberat, elevul a fost testat de profesorii săi în arest, obţinând note de trecere la toate cele şase materii. Tot în timp ce se afla în arest, Uioreanu s-a înscris într-un program specializat de consiliere antidrog.

În dosar au mai fost condamnaţi şi alţi patru tineri, printre care fraţii Nagy, care au primit câtre trei ani de închisoare, tot cu suspendare şi un termen de încercare de şase ani. Aceştia au beneficiat, de asemenea, de pedepse mai reduse, întrucât şi-au recunoscut vinovăţia. Fraţii Nagy au fost acuzaţi şi de trafic internaţional de droguri, ei fiind cei care ar fi adus substanţele interzise din Ungaria în România. Un alt inculpat, cercetat în stare de libertate, Norbert Borşan, a primit o pedeapsă de opt luni de închisoare cu suspendare. Singura persoană trimisă în judecată în acest dosar care a primit o condamnare cu executare este Adrian Ciprian Tition. Acesta a primit o pedeapsă de doi ani şi şase luni de închisoare în regim de detenţie, din cauză că avea deja o condamnare definitivă, din 2011, cu suspendare, pentru tâlhărie. Fiind condamnat pentru o nouă infracţiune, respectiv trafic de droguri, suspendarea a fost revocată în cazul acestuia.
Hotărârea Tribunalului Cluj nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel. "Apreciem soluţia corectă a instanţei", a declarat, pentru ZIUA de CLUJ, avocatul Tiberiu Ban, apărătorul lui Uioreanu jr., cu privire la decizia Tribunalului Cluj.

Vezi detalii despre caz

Comenteaza