Pelerinaj la Nicula. 100.000 de oameni se roagă la icoana Maicii Domnului - FOTO, VIDEO

Pelerinaj la Nicula. 100.000 de oameni se roagă la icoana Maicii Domnului - FOTO, VIDEO
Zeci de mii de credincioşi se află la Mănăstirea Nicula, cu ocazia Adormirii Maicii Domnului. Ei vor petrece o noapte de rugăciuni sub cerul liber.

Pelerinii vor petrece noaptea în curtea mănăstirii, rugându-se pentru sănătate şi iertarea păcatelor. Printre ei, români veniţi de peste munţi, din Moldova, sau din sudul ţării, dar şi români din diaspora pentru care Sfânta Maria este un prilej de a reînnoda legăturile cu ţara pe care au părăsit-o de nevoie.

Momentul culminant va fi la miezul nopţii, când icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului va fi scoasă din biserică, în faţa credincioşilor. Pictată în anul 1681, icoana a lăcrimat timp de 3 săptămâni în anul 1699, iar de atunci reprezintă unul din centrele vieţii religioase din Ardeal, atât pentru ortodocşi, cât şi pentru greco-catolici, care împart la Nicula credinţa şi obiceiurile.

Sâmbătă, cei care au ţinut să se roage la icoană, păstrată în biserica mănăstirii, au fost nevoiţi să stea peste patru ore la coadă.

Un ritual, simbol al penitenţei, pe care o parte din credincioşi îl respectă şi astăzi - în speranţa că păcatele le vor fi iertate şi că vor părăsi Nicula mai buni şi mai curaţi - spune că micuţa biserică de lemn din curtea mănăstirii biserica trebuie înconjurată pe coate şi genunchi, rostind rugăciuni.

Localnicii se aşteaptă ca în weekend-ul de Sfânta Maria nu mai puţin de 100.000 de oameni să treacă porţile mănăstirii.

Comenteaza