Pelerinaj tradiţional greco-catolic la Nicula

Pelerinaj tradiţional greco-catolic la Nicula
Preasfinţia Sa Florentin Crihălmeanu, Episcop al Eparhiei de Cluj-Gherla însoţit de preoţi şi credincioşi din întreaga Eparhie vor face şi în acest an, Pelerinajul tradiţional la Nicula, închinat Sărbătorii Adormirii Maicii Domnului.

Pelerinajul începe prin procesiunea pe jos de la Gherla la Nicula din după-amiaza de duminică 14 august 2016, procesiune condusă de Ierarhul greco-catolic de Cluj-Gherla, informează Biroul de presă al Episcopiei de Cluj-Gherla.

Pr. Alexandru Hruban, Protopop de Gherla, a anunţat că în 14 august 2016, „plecarea pelerinilor va fi la ora 16.00, de la Capela greco-catolică de pe strada 1 Decembrie 1918 din Gherla, pe urmatorul traseu: Piaţa Libertaţii, Str. Bobâlna, Str. Liviu Rebreanu şi ieşirea din mun. Gherla spre Nicula până la Biserica parohială greco-catolică din Nicula. Pe parcursul procesiunii se vor cânta cântece religioase şi se vor intona rugăciuni".

În după amiaza zilei de duminică, de la ora 18.00, la biserica parohială din Nicula va fi celebrată slujba Vecerniei, cu un cuvânt de învăţătură al Episcopului eparhial de Cluj-Gherla.
Va urma, de la ora 19.30, una dintre cele mai frumoase şi îndrăgite rugăciuni ale Ritului Oriental, Paraclisul Maicii Domnului, rostit de Surorile Congregaţiei Surorilor Maicii Domnului.

Noaptea de veghe va continua prin devoţiuni susţinute, pe rând, de ordine de viaţa consacrată şi asociaţii eparhiale, îndeosebi cele formate în jurul cultului Preasfintei Fecioare Maria: Reuniunea Mariană şi Echipele Maicii Sfinte. O participare semnificativă va fi cea a tinerilor, prin Departamentul eparhial de tineret (ASTRU, Grupul de rugăciune „Triumful Inimii Neprihănite"). Între orele 3-6 din noapte, rugăciunea va fi condusă de Ordinul Sfântului Vasile cel Mare - Părinţi Bazilieni şi Surori Baziliene.

În ziua Praznicului Adormirii Maicii Domnului, luni 15 august 2016, va fi celebrată Sfânta Liturghie Arhierească la altarul amenajat în curtea bisericii parohiale din localitatea Nicula.

La Nicula s-a dezvoltat, timp de peste 300 de ani, unul din cele mai impresionante centre de pelerinaj din Europa, fiind alăturată marilor Sanctuare mariane europene, cum ar fi Lourdes, Fatima, Montserrat, Mária-Pocs, Loretto sau Czestochowa.

Este cunoscut faptul că Mănăstirea Nicula a fost ctitorită între 1875-1879, de Episcopii greco-catolici Ioan Vancea şi Mihail Pavel, pentru a adăposti Icoana Făcătoare de Minuni care a generat acest pelerinaj, mai informează Biroul de presă al al Episcopiei de Cluj-Gherla.

 

 

Comenteaza