Penitenciarele mai pierd un scriitor. Apostu ar putea fi eliberat condiționat din închisoare

Penitenciarele mai pierd un scriitor. Apostu ar putea fi eliberat condiționat din închisoare
Condamnat în vara lui 2014 la patru ani și șase luni de închisoare, Sorin Apostu află săptămâna viitoare dacă va fi eliberat condiționat. De după gratii, acesta a redactat nu mai puțin de patru cărți.

Comisia pentru liberări condiționate a Penitenciarului Bistrița a propus eliberarea condiționată a lui Sorin Apostu, soluție admisă de Judecătoria Bistriția, însă contestată de DNA Cluj. "În baza art. 587 Cod procedură penală raportat la art. 59 Cod penal din 1969, cu aplic. art.5 Cod penal, admite propunerea Comisiei pentru liberări condiţionate de la Penitenciarul Bistriţa, şi în consecinţă: Dispune liberarea condiţionată a condamnatului A. S. aflat în Penitenciarul Bistriţa în executarea pedepsei de 4 ani şi 6 luni închisoare, aplicată prin S.P. nr. 35/2013 a Curţii de Apel Târgu Mureş", se arată în decizia magistraților de la Judecătoria Bistrița, pronunțată în sedința publică din data de 30 decembrie 2015. Contestația urmează să se judece în cursul săptămânii viitoare.

Conform legii, în cazul elaborarii de lucrări ştiinţifice publicate sau invenţii şi inovaţii brevetate, se consideră 30 de zile executate pentru fiecare dintre acestea. Sorin Apostu a scris nu mai puţin de patru volume din spatele gratiilor, toate fiind coordonate de foştii săi colegi de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV). În lucrările redactate, Apostu a abordat teme axate pe controlul şi securitatea produselor alimentare, precum "Controlul calității cărnii şi produselor din carne", "Controlul calității peștelui, batracienilor și fructelor de mare", "Norme de igienă în unitățile de alimentație", "Controlul calității laptelui, produselor lactate și a mierii", îndrumători fiindu-i prof. univ. Laslo Cornel, prof. univ. Sevastiţa Muste (decan al Facultăţii de Ştiinţa şi Tehnologia Alimentelor) şi conf. dr. Ţibulcă Dorin. Redactarea fiecărei lucrări a durat între 30 și 70 de zile. Apostu a prestat și anumite acţiuni lucrative, care l-au ajutat în a-şi micşora timpul petrecut în închisoare: mai exact, Apostu a lucrat la biblioteca Penitenciarul Bistrița. Astfel, pedeapsa acestuia se reduce cu 120 de zile pentru lucrările redactate, respectiv cu 237 de zile ca urmare a muncii prestate.

În iulie 2014, ICCJ l-a condamnat pe Sorin Apostu la patru ani şi şase luni de închisoare cu executare, din care s-au scăzut 11 luni (durata reţinerii şi arestării preventive de la 9.11.2011 până la 28.09.2012). Fostul primar al municipiului Cluj-Napoca a fost trimis în judecată pentru luare de mită în formă continuată (18 acte materiale), complicitate la spălare de bani în formă continuată (19 acte materiale), complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (19 acte materiale), trafic de influenţă în formă continuată (21 acte materiale), instigare la spălare de bani în formă continuată (23 acte materiale), instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată (23 acte materiale) şi primire de foloase necuvenite.

Comenteaza