Pensiile speciale | Dumitraşcu, FSANP: Doar luni, au fost înregistrate peste două sute de cereri de pensionare

Pensiile speciale | Dumitraşcu, FSANP: Doar luni, au fost înregistrate peste două sute de cereri de pensionare
Potrivit preşedintelui Federaţiei Sindicatelor din ANP, Sorin Dumitraşcu, luni, după anunţul privind adoptarea unei ordonanţe de urgenţă de modificare a legii pensiilor speciale, au fost înregistrate peste două sute de cereri de pensionare.

"Doar ieri s-au înregistrat peste două sute de cereri de pensionare în sistemul pensionar. În ultimii doi ani, un angajat din şase a părăsit sistemul. Am încercat să reluăm discuţiile cu ministrul Justiţiei, însă refuză dialogul", a declarat Sorin Dumitraşcu.

Cererile vin după ce, luni, sindicatele din ANP au primit proiectul de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea legii pensiilor speciale. Potrivit proiectului, se va lua în calcul media soldelor lunare/salariilor de funcţii din 12 luni din ultimii 5 ani, la alegere. În prezent, se calculează media veniturilor brute din şase luni consecutive din ultimii 5 ani, la alegere, cu un spor de până la 15%.

Potrivit proiectului prezentat de FSANP, militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special, cu vechime cumulată de cel puţin 25 de ani, beneficiază, la împlinirea vârstei prevăzute de lege, de pensie de serviciu, în cuantum de 65% din baza de calcul prezentată anterior. Cuantumul prevăzut de legea în vigoare este de 80%.

Prevederea potrivit căreia pentru fiecare an care depăşeşte vechimea, la cuantumul pensiei se adaugă câte 1% din baza de calcul, fără a se putea depăşi venitul brut utilizat la calculul pensiei la data deschiderii dreptului la pensii se abrogă, potrivit documentului.

De asemenea, se abrogă şi articolul care prevede că procentele corespunzătoare pentru activitatea desfăşurată în condiţii deosebite, speciale sau alte condiţii, respectiv în grupa I şi/sau a II-a de muncă, se acordă militarilor, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special care au lucrat efectiv cel puţin 20 de ani în condiţii deosebite sau 15 ani în condiţii speciale sau alte condiţii.

În proiect este modificat şi articolul care prevede actualizarea pensiilor. Astfel, "cuantumul pensiilor militare de stat se actualizează, din oficiu, în fiecare an, cu rata medie anuală a inflaţiei, indicator definitiv, cunoscut în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicat de Institutul Naţional de Statistică. Dacă în urma actualizării rezultă o pensie mai mică, se păstrează pensia aflată în plată".

În prezent, "cuantumul pensiilor militare de stat se indexează anual cu 100% din rata medie anuală a inflaţiei, la care se adaugă 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat".

Articolul care prevede ca pensiile să se actualizeze în funcţie de creşterea salariului se abrogă, potrivit proiectului de OUG.

 

Comenteaza