Pensionari clujeni iniţiaţi în tainele computerului şi ale reţelelor de socializare

Pensionari clujeni iniţiaţi în tainele computerului şi ale reţelelor de socializare
30 de pensionari clujeni invata gratuit sa foloseasca computerul si dispozitivele smart pentru a face teleconferinte cu nepotii si copiii din strainatate cu ajutorul retelelor de socializare.

La cursurile "IT4Seniors" iniţiate de Rotary Club Cluj-Napoca în parteneriat cu NTT DATA România participă într-o prima etapă 3 grupe a câte 10 persoane. Fiecare dintre cele trei programe de training (cu acelaşi conţinut) are o durată de 10 ore (5 sesiuni a câte 2 ore).

Presedintele Rotary Club Cluj-Napoca, Emeric Fülöp, a declarat ca a sustinut ideea proiectului imediat ce i-a fost prezentat de CEO NTT Data Romania, Daniel Metz, fiind convins ca ii va ajuta pe seniori sa aiba o viata sociala mai bogata si ferita de depresiile cauzate de izolare.

"Proiectul are o stransa legatura cu o experienta recenta din viata mea. Am cunoscut o mama singura, al carei copil este plecat in State, si care a invatat sa foloseasca tableta. Acum mananca cu tableta in fata impreuna cu fiul ei, povestesc zilnic, ba mai si fac mici reparatii prin casa", povestese Emeric Fülöp.

Presedintele Rotary Club Cluj-Napoca si-a exprimat speranta ca ideea organizarii unui astfel de curs va fi adoptata si de celelalte 123 de cluburi Rotary din Districtul 2241 Romania-Republica Moldova.

CEO NTT Data Romania, Daniel Metz, a spus ca initierea varstnicilor in tainele tehnologiei a devenit o datorie.

"Oferim sprijin persoanelor in varsta astfel incat sa ramana implicate in progresul societatii, sa nu se simta excluse si sa profite de avantajele pe care le aduc aceste tehnologii moderne. Sunt mandru ca am gasit in cadrul companiei oameni devotati, motivati, care sa vina in timpul lor liber si sa impartaseasca secretele tehnologiei moderne. Tehnologia e destul de rece in esenta, anosta de multe ori sau plictisioare cateodata, dar daca o imbinam cu putin suflet, cu dorinta de a ramane oameni, de a comunica, de a ne ajuta unii pe altii, vom obtine un lucru magic", a afirmat Daniel Metz.

Primii 10 cursanti au venit de la Fundatia pentru Ingrijirea Varstnicului din Cluj. Printre ei, Maria Muresan, de 78 de ani, fost inspector la Casa de Pensii. A invatat sa posteze fotografii pe Facebook (ultimele dintr-o vacanta petrecuta in Israel) si foloseste acum computerul pentru a culege noi retete si pentru ingrijirea plantelor de apartament.

Tudor Cristian, de 76 de ani, foloseste computerul pentru a accesa pe internet dosare necesare intocmirii unor rapoarte de expertiza judiciara. Nu mai este nevoit sa se deplaseze la judecatorie pentru a studia dosarele din arhiva. "Acum lucrăm la curs pe Skype. Am copii plecati de 30 de ani in Australia, discut cu ei, cu nepotii. Este mai usor cand ii vezi la fata. Cursul e foarte util. Vedeti, si daca vrei sa circuli cu avionul practic nu mai primesti bilet, totul se rezolva cu calculatorul. Daca nu te pricepi, esti pierdut", spune Tudor Cristian.

Cornelia Micusan (72 de ani) si sotul sau Vasile (80 de ani) au venit la curs cu laptopul propriu, pentru a invata cum sa posteze poze pe Facebook sau sa citeasca si sa trimita un email. "Trece iarna mai repede, daca putem sa mai povestim cu prietenii pe internet. Am o colega in Olanda cu care as vrea sa iau legatura", marturiseste Cornelia Micusan. Domnul Vasile are si alte pasiuni: asculta pe YouTube artisti romani din generatia Lucretiei Ciobanu.

Ghidul tuturor acestor pensionari in lumea virtuala si in cea a tehnologiei este Dan Tugui de la NTT DATA Romania:

"Ma implic in acest curs pentru a-i ajuta pe seniori, am o afinitate si un respect deosebit pentru ei. Pot fi parintii sau bunicii nostri. Toata lumea a dorit sa invete sa foloseasca Facebook, sa puna o poza, sa dea un like. Multi au copii plecati in strainatate si au dorit sa disute cu ei, sa faca o teleconferinta. La inceput, unii nu stiau unde sunt diacriticele pe tastatura, acum facem adevarate progrese", a mai afirmat Dan Tugui.

Urmatoarea provocare pentru Rotary Club Cluj-Napoca si pentru NTT Data Romania va fi sa ii invete pe varstnici cum pot folosi internet banking pentru a scapa de statul la coada atunci cand vor sa plateasca utilitatile. 

Comenteaza