Persoanele care nu au cotizat la pensii în ultimii cinci ani, o pot face retroactiv

Persoanele care nu au cotizat la pensii în ultimii cinci ani, o pot face retroactiv
Cei care în ultimii cinci ani nu au cotizat la sistemul de pensii, indiferent de motiv, vor putea achita retroactiv contribuţia respectivă, însă doar pentru ultimii cinci ani şi doar până la 31 decembrie 2010, potrivit unei Ordonanţe de Urgenţă adoptate astăzi de Guvernul României.
Baza lunară de calcul pentru plata retroactivă va fi valoarea unui salariu minim brut pe ţară, reglementat de legislaţie pentru fiecare perioadă pentru care se plăteşte retroactiv, conform agenţiei de ştiri Mediafax.

Suma de plată va fi între 27,5 şi 31,5% din valoarea salariului minim brut pe ţară, reglementat din 2005 până în prezent, actualizat cu rata inflaţiei. Plata se face fie într-o singură tranşă, fie eşalonat.

Persoanele care vor plăti retroactiv contribuţiile respective vor beneficia de vechime în plus la pensie.

"Persoanele care nu au calitatea de pensionari pot solicita asigurarea pentru pensie, prin plata contribuţiei de asigurări sociale, pentru perioadele de timp în care nu au avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia. (...) Perioadele de timp pentru care se poate solicita asigurarea în sistemul public de pensii, cu plata corespunzătoare a contribuţiei de asigurări sociale, sunt de cel mult cinci ani anteriori, calculaţi de la data încheierii contractului de asigurare socială”, se precizează Ordonanţei.


Comenteaza