Peste 1000 de lampioane au aprins cerul Clujului GALERIE FOTO

Peste 1000 de lampioane au aprins cerul Clujului GALERIE FOTO
Peste 1000 de lampioane tricolore au fost lansate în cinstea Majestății sale Regele Mihai, sâmbată seara, în Piața Unirii.

Cu ocazia sărbătoririi onomasticii Regelui Mihai, de sărbătoarea sfinţilor Mihail și Gavril, aproximativ 3000 de clujeni s-au adunat în centrul Clujului.

„La mulți ani , Majestate!" este un eveniment ajuns la a doua ediție în Cluj-Napoca. Pe lângă omagiul adus regelui, evenimentul este un mesaj cultural civic prin care organizatorii vor să aducă lumină termenului „monarhie" care, spun aceștia, este inteles gresit de către români.

Lumea a început să se adune timid încă de la ora 19.00, mai mult din curiozitate, auzind frânturi din Imnul Regal în piață. Participanții se plimbau prin piață cu stegulețe mici şi mari sau cu ecusoane în piept, fiecare dintre acestea cu stema regală.

Lansarea lampioanelor era programată la ora 20.15, dar oamenii au fost nerăbdători. Cam o dată la zece minute zbura câte un lampion singuratic pe cer. La ora 20.00, oamenii deja au început să lanseze lampioane, deși nu se dăduse încă startul la microfon.

În Piața Unirii se aflau oameni de toate vârstele. Cei mai entuziaști dintre participanți au fost, de departe, copiii care nu-şi dezlipeau ochii de pe cer odată lampionul lansat de părinți. 

Trei organizații mari clujene au colaborat pentru a pune la cale acest eveniment, Clubul Monarhiștilor Clujeni, Alianța Națională pentru Restaurarea Monarhiei - filiala Cluj și ITMR-Initiativa Tinerilor pentru Modernizarea României.

După lansarea celor peste 1000 de lampioane tricolore, s-au rostit discursuri pentru omagierea Regelui Mihai, corul clubului monarhiştilor clujeni a cântat La Mulți ani! și Imnul Regal al României. Participanții au putut achizitiona stegulețe, lampioane sau ecusoane cu stema regală a României. Cei mai curajoși au scris mesaje şi urări pentru Majestatea sa Regele Mihai.

Deși evenimenul a precedat o altă mișcare civică, marșul împotriva lui Victor Ponta, organizatorii se mențin neutri și au dorit ca evenimentul lor de omagiere să nu fie asociat cu cel de natură politică susținut înaintea lor în Piața Unirii.

Text şi foto: Laura MUREŞAN

Comenteaza