Peste 50 de viței omorâți de lupi la o fermă din Cluj / Ce transmite primarul comunei
- Scris de Ziua de Cluj
- 14 Aug 2024, 08:46
- Eveniment
- Ascultă știrea
Lupii atacă aproape zilnic o fermă de vaci din satul Macău, comuna Aghireșu, judeţul Cluj, producând pagube însemnate. Proprietarul fermei, Kovacs Levente, susține că peste 50 de viței i-au fost mâncați de lupi în ultima perioadă.
Fermierul clujean i-a solicitat primarului să facă demersuri către vânători, lupul fiind specie protejată. Există o cotă de împușcare a lupilor, însă cererea trebuie să ajungă la București pentru aprobat. Problemele cu lupii ar fi început încă de anul trecut, când aceștia au început să atace vițeii. Kovacs Levente, care deține o fermă cu 150 de vaci, spune că lupii se adună în haite și atacă pășunile pe care sunt lăsați vițeii. Lupii trec chiar pe sub gardul electric pe care clujeanul l-a instalat ca urmare a atacurilor.
După ce cazul fermei din Cluj a fost mediatizat, primăria Aghireşu a venit cu precizări şi informează că nici acest fermier, nici alţii din zonă nu ar fi depus până în prezent nicio solicitare scrisă pentru constatarea și evaluarea pagubelor, respectiv nu au înștiințat în scris primăria cu privire la prezența în apropierea sau în interiorul culturilor agricole sau silvice sau în apropierea stupinelor / cirezilor / turmelor / cârdurilor de animale domestice a unor exemplare din speciile de faună de interes cinegetic care pot produce pagube.
"Hotărârea Guvernului nr. 3/2023 privind modalitatea de acordare a despăgubirilor pentru pagubele și/sau daunele produse de speciile de faună de interes cinegetic cuprinse în anexele nr. 1 și 2 la Legea vânătorii și a protecției fondului cinegetic nr. 407/2006 și unele măsuri de punere în aplicare a acesteia reglementează drepturile și obligațiile proprietarilor de culturi agricole, silvice, proprietarilor de animale domestice și autovehicule în legătură cu pagubele pe care animalele din speciile de faună de interes cinegetic le produc, astfel încât partea păgubită să primească despăgubirea în timp util și la justa valoare.
Astfel, în conformitate cu prevederile H.G. nr. 3/2023:
› Proprietarul fermei în cauză NU a depus, până în momentul de față, nicio solicitare scrisă pentru constatarea și evaluarea pagubelor, conform art.4, alin. (1):
"[...] Art. 4
(1) Constatarea și evaluarea pagubei se fac numai la cererea scrisă a proprietarului păgubit sau a reprezentantului legal ori convențional al acestuia, depusă și înregistrată la unitatea administrativ-teritorială pe teritoriul căreia s-a produs aceasta. Formularul cererii, în format tipizat, realizat conform anexei nr. 1, se pune la dispoziţia solicitantului de către unitatea administrativ-teritorială pe teritoriul căreia s-a produs paguba.
(2) Cererea prevăzută la alin. (1) se completează și se depune la sediul unităţii administrativ-teritoriale în termen de MAXIMUM 48 DE ORE DE LA DATA CONSTATĂRII PRODUCERII PAGUBEI. [...]".
Menționăm faptul că, pe lângă proprietarul care face subiectul articolelor de presă, pe raza satului Macău își mai desfășoară activitatea un număr considerabil de fermieri, crescători de animale (bovine, bubaline, ovine, caprine), care, de asemenea, nu au depus până în prezent solicitare scrisă pentru constatarea și evaluarea pagubelor, respectiv nu au înștiințat în scris primăria cu privire la prezența în apropierea sau în interiorul culturilor agricole sau silvice sau în apropierea stupinelor / cirezilor / turmelor / cârdurilor de animale domestice a unor exemplare din speciile de faună de interes cinegetic care pot produce pagube.
După publicarea actului normativ în Monitorul Oficial, Primăria comunei Aghireșu a procedat la afișarea documentelor prevăzute la art.3, alin.(4), atât la sediu, cât și pe site-ul instituției, respectiv:
"[...] Art.3
(4) Primarul are obligaţia să afișeze, la sediul şi pe site-ul primăriei:
a) planul de situație al unității administrativ-teritoriale cu limitele fondurilor cinegetice şi ale ariilor naturale protejate de pe teritoriul acesteia, precum şi datele de contact ale gestionarilor faunei cinegetice și ale administratorilor ariilor naturale protejate, transmise de către structurile teritoriale ale autorităţii publice centrale care răspunde de vânătoare şi/sau cele ale autorităţii publice centrale pentru protecţia mediului, după caz;
b) o sinteză succintă a prezentei hotărâri a Guvernului care să cuprindă neapărat obligațiile ce revin proprietarilor de culturi agricole, silvice sau de animale domestice, precum și documentele doveditoare asociate. [...]”.
Conform extraselor din registrul exploatației / animalelor eliberate de cabinetul de medicină veterinară, declarate de către proprietar la compartimentul Registrul Agricol din cadrul Primăriei comunei Aghireșu, acesta figurează cu un număr de 176 capete bovine în anul 2024, figurând cu un număr de 175 capete bovine în anul 2023, respectiv cu un număr de 176 capete bovine în anul 2022, utilizând o suprafață totală de 154,728 ha pentru pășunatul animalelor, din care 25,43 ha suprafață închiriată de la autoritatea publică locală, iar restul de 129,29.80 ha primită cu titlu gratuit, din partea cetățenilor comunei Aghireșu", a transmis primarul din Aghireșu-Fabrici, Lehene Sorin.
Lupul este specie protejată în România și în Europa. Comisia Europeană a lansat anul trecut un studiu pentru a revizui statutul lupului de animal protejat. Experții avertizează că animalele s-au înmulțit foarte rapid. În prezent, sunt 19 mii de lupi în Uniunea Europeană, cu 25% mai mulți decât în urmă cu zece ani, notează radiosomes.ro.