Pericol de răspândire a febrei aftoase la bovine, porcine, ovine și caprine / România a activat mecanismele de urgență
- Scris de Ziua de Cluj
- 15 Apr 2025, 09:28
- Economie
- Ascultă știrea

România a activat mecanismele de urgență pentru a preveni pătrunderea virusului și a proteja sănătatea animalelor, în urma focarelor de febră aftoasă din Ungaria și Slovacia.
Situația focarelor de febră aftoasă din ţările vecine este îngrijorătoare, anunță Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor. Drept urmare, România a activat mecanismele de urgență pentru a preveni pătrunderea virusului și a proteja sănătatea animalelor.
Mai exact, conducerea ANSVSA a avut luni o întâlnire de urgență cu reprezentanți ai asociațiilor crescătorilor de bovine, porcine, ovine și caprine, pentru a discuta despre pericolul răspândirii febrei aftoase.
În cadrul întâlnirii s-a discutat despre interzicerea transporturilor de animale vii și produse de origine animală din zonele afectate din Ungaria și Slovacia, despre verificările din fermele care au importat animale după 1 februarie, dar și despre intensificarea controalelor, dezinfecției și biosecurității în ferme și pe mijloacele de transport.
"Situația este îngrijorătoare: 4 focare confirmate în Ungaria și 6 în Slovacia. România a activat mecanismele de urgență pentru a preveni pătrunderea virusului și a proteja sănătatea animalelor.
Printre subiectele discutate:
- Interzicerea transporturilor de animale vii și produse de origine animală din zonele afectate din Ungaria și Slovacia;
- Puncte de control sanitar-veterinar la graniță;
- Verificări și recoltări de probe din fermele care au importat animale după 1 februarie;
- Intensificarea controalelor, dezinfecției și biosecurității în ferme și pe mijloacele de transport;
- Testare pentru toate loturile de animale venite din comerț intracomunitar – deja s-au testat 1.419 probe de sânge bovine.
Totodată, ANSVSA a actualizat manualul operațional pentru intervenții rapide, iar strategia prevede și achiziția de vaccinuri prin Hotărâre de Guvern pentru a avea rezerve disponibile în caz de urgență. Prevenția este cheia. Doar printr-o colaborare strânsă între autorități și sectorul privat putem proteja zootehnia românească și economia agricolă.", a transmis ANSVSA.
Potrivit autorității, România are pregătită o unitate de înaltă biosecuritate – singurul laborator autorizat din țară pentru diagnosticarea febrei aftoase, parte dintr-o rețea restrânsă de 15 laboratoare la nivel UE. De asemenea, ANSVSA a actualizat manualul operațional pentru intervenții rapide, iar strategia prevede și achiziția de vaccinuri prin Hotărâre de Guvern pentru a avea rezerve disponibile în caz de urgență.