O boală care te face alergic la carne și lactate se răspândește în întreaga lume

O boală care te face alergic la carne și lactate se răspândește în întreaga lume

Dacă la câteva ore după ce ai terminat de savurat o friptură începi să te simți rău este posibil ca ceea ce a provocat această stare să nu fie o intoxicație alimentară, ci o reacție alergică întârziată. 

Astfel, dacă începi să ai mâncărimi puternice, durere sau chiar umflături care pot escalada până la punctul de a necesita îngrijiri de urgență, ar putea fi consecința unei mușcături de căpușă de care poate ai fost mușcat cu luni în urmă și nici măcar nu ai observat. Această reacție alergică întârziată se numește sindrom alfa-gal. Deși este denumită în mod obișnuit „alergie la carne roșie”, această poreclă este înșelătoare, deoarece sindromul alfa-gal poate provoca reacții puternice la multe produse, dincolo de carnea roșie, scrie sciencealert.com.

Sindromul se răspândește rapid și în SUA și în întreaga lume. Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor estimează că până la 450.000 de persoane din SUA l-ar putea avea. Și este transmis de mult mai multe specii de căpușe decât își dau seama majoritatea oamenilor.

Ce este sindromul alfa-gal?

Sindromul alfa-gal este de fapt o alergie la o moleculă de zahăr cu un nume încurcat: galactoză-alfa-1,3-galactoză, prescurtat alfa-gal. Această moleculă poate exista în țesuturile majorității mamiferelor, inclusiv vaci, porci, căprioare și iepuri, dar este absentă la oameni. Atunci când o doză mare de alfa-gal ajunge în fluxul sanguin printr-o mușcătură de căpușă, aceasta poate declanșa o suprasolicitare a sistemului imunitar pentru a genera anticorpi împotriva alfa-gal. În expunerea ulterioară la alimente care conțin alfa-gal, sistemul imunitar ar putea declanșa un răspuns alergic inadecvat.

Adesea, această alergie este declanșată de consumul de carne roșie. Dar alergia poate fi declanșată și de expunerea la o serie de alte produse de origine animală, inclusiv produse lactate, gelatină, medicamente și chiar unele produse de îngrijire personală.

Odată ce ai sindromul alfa-gal, este posibil să treci peste alergie dacă îți poți modifica dieta suficient de mult pentru a evita declanșarea unei alte reacții timp de câțiva ani și, de asemenea, pentru a evita apariția mai multor mușcături de căpușe. Dar acest lucru necesită timp și o atenție deosebită la factorii declanșatori mai puțin evidenți la care ai putea fi expus.

Cum se simte reacția alergică

Alergia nu începe imediat. De obicei, la una până la trei luni după mușcătura de căpușă sensibilizantă, o persoană cu sindrom alfa-gal are prima reacție deranjantă.

Sindromul alfa-gal produce simptome care variază de la urticarie sau umflături până la dureri abdominale, greață violentă sau chiar șoc anafilactic care pune viața în pericol. Simptomele încep de obicei la două până la șase ore după ce o persoană a ingerat un produs din carne care conține alfa-gal.

Din cauza lipsei generale de conștientizare a alergiei, medicii pot trece cu ușurință peste diagnostic. Un studiu din 2022 a constatat că 42% dintre practicienii din domeniul sănătății din SUA nu auziseră niciodată de sindromul alfa-gal.

Ce să faceți dacă credeți că aveți sindromul alfa-gal

Dacă suspectați că aveți sindromul alfa-gal, primul pas este să discutați această posibilitate cu medicul dumneavoastră și să-i cereți să vă recomande un simplu test de sânge pentru a determina dacă sistemul dumneavoastră imunitar reacționează la alfa-gal. Dacă testul este pozitiv, principala strategie de gestionare a alergiei este evitarea consumului oricărui produs alimentar provenit de la un mamifer, inclusiv lapte și brânză, precum și a altor potențiali factori declanșatori, cum ar fi mai multe mușcături de căpușe. De asemenea, citiți cu atenție etichetele. Unele produse conțin aditivi precum caragenanul, care este derivat din alge roșii și conține alfa-gal.

Comenteaza