Peste un milion de mesaje care fac referire la refugiați, analizate la Cluj

Peste un milion de mesaje care fac referire la refugiați, analizate la Cluj
Peste un milion de mesaje care fac referire la refugiați, provenite din peste 50 de țări și dintr-o bază de date de peste 100 de miliarde de conversații din peste 100.000 de surse online, au fost analizate de specialiștii OpenLab de pe lângă Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din cadrul UBB Cluj, iar concluzia generală e că societatea europeană a fost afectată de criza refugiaților.

George Bara, membru în Consiliul științific al OpenLab, a declarat, miercuri, pentru agerepres.ro, că aceste cercetări aduc o nouă abordare în analizarea volumelor uriașe de date.

'Laboratorul de cercetare OpenLab dorește să aducă o nouă abordare în analizarea volumelor uriașe de date provenind din Internet. Tehnologiile actuale permit colectarea de date deschise nestructurate, fie că provin de pe site-urile publicațiilor online, bloguri, forumuri de discuții sau rețele sociale - numite generic date deschise (Open Data), pentru ca apoi aceste date să fie structurate, segmentate și analizare, cu scopul de înțelege cum sunt prezentate și discutate anumite teme de interes. Pentru acest raport referitor la refugiați am analizat acest gen de date din întreaga Europă, pentru un interval de 14 luni, folosind software și tehnologii specializate, cu ajutorul algoritmilor de Inteligență Artificială și procesare naturală de limbaj, iar rezultatele constituie o posibilă bază de studiu pentru cercetări ulterioare, fie ele din domeniul științelor sociale sau politice. OpenLab lucrează în acest moment la construirea unei platforme software care să permită colectarea și analizarea de date masive din mediul online, care va fi pusă la dispoziție cercetătorilor pentru a realiza rapid cu un nivel înalt de automatism rapoarte, analize și cercetări pe date deschise', a menționat George Bara.

Raportul OpenLab, referitor la refugiați, se bazează pe culegerea de date în perioada 1 august 2015 - 27 septembrie 2016.

'Analiza conversațiilor pe tema refugiaților în online-ul european ne demonstrează că nu există o tratare uniformă a subiectului. Pe lângă specificitățile locale de genul tipului de surse de date consumate de fiecare țară în parte, avem de-a face cu diferențe semnificative în cazul sentimentului atașat conversațiilor: de la atitudini neutre sau pozitive, în cazul țărilor nordice, la atitudini semnificativ negative în cazul Germaniei, unde se observă evoluția negativă din momentul noiembrie 2015 în prezent. La nivel macroeuropean putem spune că tema refugiaților este una constantă și consistentă. Cu peste 1 milion de conversații de la startul crizei și până în prezent, cu o medie zilnică de aproape 7000 de articole, conversații, postări, putem concluziona că societatea europeană este semnificativ afectată de criza refugiaților din Orientul Mijlociu. Reacțiile adverse, sau din contră, nu pot fi însă puse pe seama propagandei sau a influenței mass-media, pentru că o mare parte din sentiment este generat din conversațiile de pe forumuri de discuții', se arată în concluziile raportului.

Mai multe AICI.

Comenteaza