Petiţie pentru introducerea vaccinului pneumococic pentru copii

Petiţie pentru introducerea vaccinului pneumococic pentru copii
O petiţie online prin care se cere introducerea vaccinului pneumococic în programul naţional de imunizare a fost iniţiată pe internet.

Petiţia prin care se cere Ministerului Sănătăţii Publice introducerea vaccinului pneumococic în grila naţională de imunizare a acumulat începând din luna octombrie a anului trecut peste 10.000 de semnături. La Cluj, medicii de familie susţin introducerea acestuia în programul naţional de imunizare, însă părerile părinţilor sunt împărţite în ceea ce priveşte administrarea vaccinurilor.

"Provocate de o bacterie răspândită la mulţi dintre copii (pneumococul), bolile pneumococice înseamnă afecţiuni diverse, de la otite până la pneumonii, sepsis sau meningite. Dintre părinţii români, doar 2% îşi permit în prezent să cumpere vaccinul pneumococic şi să-şi imunizeze copiii împotriva bolilor pneumococice care pot lăsa sechele grave asupra celui mic. România are cea mai ridicată mortalitate infantilă dintre statele Uniunii Europene, bolile respiratorii fiind principala cauză de decese. O mare parte dintre aceste boli respiratorii pot fi determinate de pneumococ, aceste decese fiind considerate evitabile în ţările vest-europene. 23 de state din Uniunea Europeană au deja un program gratuit de vaccinare a copiilor împotriva bolilor pneumococice. Semnează şi tu petiţia online a părinţilor adresată autorităţilor din România! Din 2013 copiii din România merită să aibă acces gratuit la vaccinul pneumococic. Decizia autorităţilor de a introduce în grila de imunizări acest vaccin trebuie luată cât mai curând", se arată în textul petiţiei online, care a adunat peste 10.600 de semnături până în prezent.

Medicii de familie clujeni susţin iniţiativa părinţilor. „Părinţii informaţi şi responsabili au făcut acest vaccin copiilor, însă, din păcate, el costă aproximativ 300 de lei şi nu oricine şi-l permite. Numai România şi Bulgaria nu au introdus vaccinul pneumococic în grila naţională de imunizare", a declarat medicul de familie Emiliana Costiug. Ea a explicat şi importanţa pe care o are vaccinul pneumococic. „Pneumococul este foarte frecvent în colectivităţile de copii, sunt mulţi purtători sănătoşi ai acestuia, însă un copil mai sensibil poate face pneumonii, otite şi meningite pneumococite. E o problemă de sănătate publică majoră în rândul populaţiei infantile", a explicat Costiug. Ea a vaccinat în ultimii doi ani aproximativ 60 de copii cu vârste până la doi ani cu vaccinul pneumococic. „Vaccinul este bine studiat, iar ca reacţie adversă ar fi febra şi roşeata în zonă. Din 50-60 de copii câţi am vaccinat în ultimii doi ani, unul singur a făcut febră. Reacţiile adverse ale vaccinului sunt minore în comparaţie cu beneficiile lui. E important ca el să se facă până la intrarea în comunitate a copilului, adică până la doi ani", a precizat medicul de familie.

Medicul de familie Ioan Mureşan crede că vaccinul pneumococic ar trebui inclus în programul naţional de imunizare. „Am avut persoane care şi-au imunizat copii cu vaccinul pneumococic. Este un lucru care se face în toate ţările dezvoltate şi ar fi bine să fie introdus în calendarul naţional de imunizare. Vaccinul previne pneumonia, otita şi meningita care sunt boli grave ce necesită internarea şi administrarea de antibiotice. Microbul care declanşează aceste boli a căpatat imunitate la antibiotice şi în tratament ar fi nevoie de antibiotice mai scumpe. Este bine de prevenit aceste boli şi ca vaccinul să se facă la copiii de vârstă mică", a explicat Mureşan. Conform acestuia, pe piaţă există două tipuri de vaccinuri pneumococice Prevenar 13 şi Synflorix. „La copii de până la un an se fac patru doze de vaccin, la cei între unul şi doi ani se fac două doze de vaccin, iar la peste doi ani se face o singură doză de vaccin. O singură doză costă 300 de lei, iar dacă se fac patru doze costă 1.200 de lei", a precizat Mureşan.

Pro şi contra vaccinării

Părinţii clujeni sunt divizaţi în ceea ce priveşte administrarea vaccinurilor la copii. „Este un vaccin costisitor şi se plăteşte de către părinţi, nu este subvenţionat. Există părinţi care refuză să facă vaccinul copiilor lor şi părinţi care vor să îşi imunizeze copiii. E o chestiune care ţine de alegerea fiecăruia", a declarat Cristina Grigore, preşedintele fundaţiei Părinţi Clujeni.

 

Comenteaza