Petru Şuşcă, acuzat de un medic reputat: "Era normal ca până la urmă să moară cineva din cauza ochelarilor lui de cal"

Petru Şuşcă, acuzat de un medic reputat:
Un reputat medic clujean intervine în scandalul dintre directorul Spitalului Judeţean de Urgenţă, Petru Şuşcă, şi chirurgul Constantin Ciuce. Aşa cum se ştie, în 1 iulie o fetiţă nou-născută a murit, din cauză că Ciuce nu a fost lăsat de Şuşcă să o opereze.

Medicul psihiatru Traian Neamţu, întemeietorul Laboratorului de Sănătate Mintală din Cluj şi şef al acestei instituţii timp de mai bine de trei decenii, fost deţinut politic şi preşedinte al Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din Cluj, la activ cu opt ani de detenţie în lagărele şi puşcăriile comuniste, intervine şi el în scandalul Ciuce - Şuşcă. 

Medicul psihiatru este de partea reputatului chirurg, susţinând - într-o scrisoare deschisă adresată ZIUA de CLUJ - următoarele: "Având la frâiele puterii asemenea politruci, precum Şuşcă, plini de ură împotriva medicilor, era normal ca până la urmă să moară cineva din cauza <ochelarilor> lui de cal".

Copilul lui Şuşcă a venit pe lume la alt spital, nu la cel pe care îl conduce

Apoi adaugă: "Nu emiteam păreri în acest scandal, dacă nu era vorba de viaţa unui om. E de-a dreptul scandalos să intervină în chestiuni de viaţă şi de moarte un economist, care nu ştie nici măcar cum se foloseşte o seringă, ca să-l stopeze pe unul dintre cei mai mari chirurgi ai Clujului, fost rector al U.M.F., şi să ia decizii medicale! Mă întreb, cum ar fi procedat Şuşcă dacă era vorba despre copilul lui, care a apărut pe lume nu demult, şi care nu s-a născut la spitalul pe care-l conduce, ci la un alt spital. Oare de ce? Dacă un conducător ca el ar avea conştiinţă, pentru ceea ce a făcut în spital, pentru conflictul său cu medicii, consider c-ar trebui să-şi dea demisia. Şi, apropos de „lipsa" de specializare a profesorului în chirurgia pediatrică, o lege nescrisă spune că, în situaţii disperate, cum a fost cea cu fetiţa neoperată, medicul trebuie să intervină cu orice preţ, chiar dacă nu e strict de specialitate sau atestat de o diplomă în acest sens - lucru compensat însă, în cazul profesorului, de experienţa sa prodigioasă".

Pe 1 iulie, o fetiţă născută la 31 de săptămâni, cu o greutate de 1.3 kilograme şi cu o malformaţie gravă, a murit din cauza neînţelegerilor dintre angajaţii Spitalului Judeţean de Urgenţă. Managerul Petru Şuşcă nu i-a permis chirurgului Constantin Ciuce să o opereze, pe motiv că nu are calificare în chirurgie pediatrică.

"Şuşcă m-a scos din serviciu cu forţa"

Referindu-se la "ciocnirea" profesională pe care a avut-o, la rândul său, cu managerul Spitalului Clinic Judeţean Cluj, medicul Traian Neamţu arată următoarele: "Pe mine, dl. Şuşcă m-a scos din serviciu, cu forţa, chiar pe data de 22 decembrie 2014, exact în ziua în care preşedintele Klaus Iohannis i-a decorat pe foştii deţinuţi politici cu cel mai mare ordin al statului român, prin preşedintele A.F.D.P.R. Octav Bjoza. Chiar în acea zi, conducerea Spitalului Clinic Judeţean Cluj m-a înştiinţat că de la 1 ianuarie 2015 nu mai am ce căuta la Centrul de Sănătate Mintală. Să vă prezint o mostră a obtuzităţii managerului Şuşcă, la care m-am revoltat, atrăgându-mi, automat, răzbunarea acestuia: anul trecut, am fost sancţionat pentru că am eliberat reţete la trei bolnavi psihic, ai mei, internaţi în spital, fapt nepermis de lege. Însă, trebuie ştiut că unul dintre pacienţi era internat în secţia cardiologie, cu operaţie pe cord deschis, altul la ortopedie, cu fractură la picior, altul la interne - locuri unde nu se găsesc medicamente pentru psihotici. Ca să le salvez viaţa, le-am eliberat reţete, era normal acest lucru. Şi managerul mi-a imputat cei 900 de lei cheltuiţi pentru medicamentele lor. Mai târziu, când Şuşcă a realizat absurditatea situaţiei pe care o crease, mi-a şters sancţiunile. Însă n-a uitat de disputa noastră - repet - profesională, pensionându-mă cu forţa, deşi Legea 95 din 2006, modificată, îmi dădea dreptul - ca fost deţinut politic - să fiu menţinut în post, la cerere, doar pe baza certificatului anual de sănătate, până la sfârşitul zilelor mele. Aceasta era mica recompensă a statului român faţă de noi, foştii deţinuţi politici, pentru suferinţa îndurată în puşcăriile comuniste: să fim, în continuare, de folos ţării, atâta timp cât sănătatea ne-o permite. Ori, el a comis în acest caz, un abuz în serviciu, neţinând cont de lege sau - mai bine zis - dându-i o interpretare greşită..."

 

 

Etichete
Comenteaza