Piaţa Unirii a fost învăluită în culorile drapelului național FOTO/VIDEO

Piaţa Unirii a fost învăluită în culorile drapelului național FOTO/VIDEO
Cel mai mare tricolor desfăşurat vreodată la Cluj a învăluit sâmbătă după-amiază Piaţa Unirii, spre surprinderea, dar şi spre delectarea clujenilor ieşiţi la promenadă în zonă. Deşi au fost luaţi pe nepregătite, aceştia au intrat repede în joc, dând o mână de ajutor la întinderea steagului.

Tricolorul uriaş, de 150 de metri lungime, a fost întins sub egida "Uniţi sub tricolor" de membrii Platformei Unioniste Acţiunea 2012, care, prin gestul făcut, au vrut să aducă în atenţia clujenilor ideea unificării dintre Basarabia şi România.

"Astăzi am avut cel mai mare steag tricolor care s-a întins vreodată în Cluj-Napoca. Intenţia noastră vădită este de a crea o vibraţie în sufletele românilor şi de-o parte, şi de cealaltă a Prutului, de a reaminti faptul că suntem români, că suntem fraţi, că suntem o ţară mare şi frumoasă, că suntem despărţiţi de o graniţă nedreaptă şi că este de datoria noastră să o rupem de acolo", a declarat Radu Prodan, simpatizant al mişcării.

Clujenii, angrenaţi în acţiune

Imediat ce a început efectiv întinderea tricolorului, a apărut şi primul moment de panică în rândul organizatorilor: nu era suficientă lume care să ţină steagul. Neliniştea li s-a spulberat, însă, rapid; la îndemnul celor deja angrenaţi în acţiune, clujenii aflaţi din întâmplare în zonă au lăsat mirarea de-o parte şi s-au grăbit, cu mic, cu mare, să dea o mână de ajutor. Până în momentul în care steagul a fost desfăşurat pe toată lungimea sa, băncile din Piaţa Unirii erau goale, iar oamenii ţineau, cu zâmbetul pe buze, tricolorul, fapt ce i-a bucurat în mod deosebit pe organizatori.

„A fost extrem de surprinzător de frumos, de bine. Am rămas impresionat de acţiunea asta, nu am promovat-o foarte bine, oamenii s-au găsit surprinşi de noi aicea cu tricolorul şi fără să-i invite nimeni au venit, au ajutat, au pus mâna şi au desfăşurat tricolorul şi le citeam bucurie în ochi că pot pune mâna pe tricolor şi pot ajuta şi aşa", a precizat Prodan.

Cântece patriotice, scandări pro-unificare şi o trupă surpriză

Pe parcursul celor 30 de minute în care a fost arborat steagul, atmosfera a fost întreţinută de cântecele patriotice şi scandările unioniste iniţiate de membrii Acţiunii 2012. Astfel, în Piaţa Unirii a răsunat imnul României, "Deşteaptă-te, române",  alături de binecunoscutul „Treceţi batalioane române Carpaţii". Nu a lipsit nici intonarea unor sloganuri pro-unificare deja celebre, precum "Basarabia, e România!", „Acelaşi sânge, aceeaşi ţară, români am fost cu toţi odinioară!" sau „România, România, România!".

În paralel, au fost fluturate alte două steaguri, iar în faţa statuii lui Matei Corvin au fost expuse două pancarte, pe care scria „Vrem unirea!" şi „Avem o dorinţă nemărginită, vrem o Românie reîntregită!". Mişcării i s-a alăturat şi o trupă de hipioţi, prezenţi în piaţă fără nicio legătură cu acţiunea.

Spiritul patriotic, trezit de tricolor

Pentru a putea participa la desfăşurarea steagului, dar şi pentru a susţine mişcarea de unificare, unii au venit tocmai din celălat capăt al ţării. „Sunt şi eu din Iaşi, din Paşcani mai exact, şi susţin unirea cu Basarabia. Am foarte mulţi prieteni de peste Prut şi ştiu că ei îşi doresc foarte mult să se unească cu românii din România şi cu Bucureştiul şi este foarte reuşit evenimentul", a declarat Carmen.

Alţii au venit din patriotism, după cum afirmă Andrei: "am venit astăzi aici ca să iau şi eu parte la desfăşurarea celui mai mare tricolor din ţară, este o acţiune de solidaritate cu Basarabia, pentru ideea de unificare cu Republica Moldova. Eu sunt patriot de când mă ştiu şi mi-ar plăcea foarte mult să văd unirea".

Evenimentul a fost apreciat şi de cei luaţi prin surprindere, care s-au declarat încântaţi de iniţiativă. Totuşi, cel mai tare s-au delectat cei mici, care deşi nu înţelegeau ce se întâmplă, au profitat de ocazie pentru a se juca sub tricolor.

"Îmi place foarte mult ce s-a făcut aici, noi nu prea ştim să apreciem valorile naţionale şi copiii ar trebui să înveţe; şi mai multe acţiuni de genul ăsta cred că îs binevenite", a fost părerea unei femei de vârsta a doua. "Am venit cu nişte prieteni, este o idee bună, este un gest de solidaritate cu basarabenii, care sunt tot români de fapt", a declarat Sorana.

Deşi pentru majoritatea acțiunea a fost un prilej de delectare, a existat şi o persoană deranjată de prezenţa steagurilor ungureşti aşezate la baza statuii lui Matei Corvin. "Mi se pare foarte trist, pentru că sunt prea puţini români. Uite, acolo, steagurile ungureşti în Matei Corvin! Sunt de-a dreptul revoltată, mă scuzaţi", a declarat o femeie de 60 de ani.

Evenimentul face parte din campania "Lunile Tricolorului", care se desfăşoară în mai multe oraşe ale ţării, în perioada 12 august - 12 octombrie. Steagul cu lungimea de 150 de metri, lăţimea de 4,5 metri şi suprafaţa de 675 de metri pătraţi, confecţionat de croitoresele din Republica Moldova din 1.350 de metri liniari de material, a mai fost expus în Iaşi şi Galaţi, iar în 12 octombrie urmează să fie desfăşurat în capitală.

Comenteaza