Pistolarul din autobuzul 24 este de negăsit

Pistolarul din autobuzul 24 este de negăsit
Ancheta în cazul atacului cu pistol cu electroşocuri şi cu spray paralizant, de luni, faţă de cei doi controlori ai Companiei de Transport (CTP) Cluj, este coordonată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj Napoca. La cererea ZIUA de CLUJ, Parchetul a oferit câteva detalii despre desfăşurarea cercetărilor.

Vă comunicăm faptul că relativ la incidentul indicat de dumneavoastră se efectuează cercetări, în dosar fiind dispusă începerea urmăririi penale in rem raportat la două infracţiuni de ultraj, comise în forma concursului. Până la acest moment nu a fost identificat autorul faptelor, făcându-se demersuri în vederea identificării şi audierii persoanelor care au perceput evenimentul în mod nemijlocit", se arată în răspunsul Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca

Pe lângă audierea martorilor şi descrierea agresorului făcută de aceştia, un punct important al anchetei l-ar putea constitui existenţa în zonă a unor camere video de supraveghere, pe a căror imagini să fi fost surprins atacatorul.

Despre acest lucru, procurorii spun că „au fost făcute demersuri în vederea obţinerii imaginilor surprinse de camerele video aflate în zona comiterii faptelor".

Un lucru este cert, în momentul de faţă: autobuzul respectiv de pe linia 24 nu era dotat cu camere de supraveghere video, ceea ce va îngreuna munca anchetatorilor.

Pe lângă autobuzele şi tramvaiele noi, care sunt dotate cu camere video de supraveghere, Compania de Transport Public a demarat un program de dotare şi a celorlalte mijloace de transport ceva mai vechi cu asemenea camere, atât pentru interiorul, cât şi pentru exteriorul autovehiculelor. Chiar dacă cea mai mare parte a parcului auto vechi are deja camere video, acest autobuz, din păcate, nu avea", a spus Alin Oaida, şef Serviciu Siguranţa Circulaţiei din cadrul CTP Cluj.

Surse din poliţie au declarat, pentru ZIUA de CLUJ, că exact în acea zonă în care a oprit autobuzul nu există camere de supraveghere. Aceasta deşi la nivelul municipiului funcţionează un sistem de supraveghere video, dar camerele sunt amplasate în special în zona centrală şi în intersecţiile mai importante ale oraşului.

Cazul găseşte în ofsaid şi legislaţia României, care este mult rămasă în urmă în multe domenii, din păcate şi în cel al folosirii armelor neletale. De multe ori, ele nu sunt folosite pentru apărare de către cetăţeni oneşti, agresaţi, ci de către indivizi periculoşi, pentru săvârşirea de infracţiuni.

Potrivit site-ului Poliţiei Române, la secţiunea „Aspecte juridice privind regimul armelor şi muniţiilor", în fişierul „Clasificare arme", la categoria arme neletale, nici măcar nu sunt enumerate aceste pistoale cu electroşocuri, însă apar surprinzător „dispozitivele paintball" sau „harpoanele destinate pescuitului".

Regimul juridic al armelor şi muniţiilor în România este reglementat de legea nr. 295, din anul 2004.

Reamintim că luni seara, în jurul orelor 18:00-19:00, un individ bine îmbrăcat, cu o geantă diplomat, a atacat cu un pistol cu electroşocuri şi cu un spray paralizant, în autobuzul 24, pe strada Moţilor, doi controlori care îi ceruseră să se legitimeze, pentru că nu avea bilet. În momentul în care şoferul a deschis uşile pentru evacuarea călătorilor panicaţi, agresorul s-a făcut nevăzut. Detalii despre incident găsiţi aici.

 

 

 

Comenteaza