Plimbare de weekend. Castele și cetăți din apropierea Clujului

Plimbare de weekend. Castele și cetăți din apropierea Clujului
Un portal de infotainment le propune clujenilor o plimbare de sfârşit de săptămâna la castele judeţului.

Castelul Bánffy din Bonțida

De Castelul Bánffy din Bonțida ai auzit cu siguranță. Este un simbol al Clujului prin faptul că a devenit în ultimii ani un spațiu pentru manifestări culturale: de la festivalul Electric Castle, la proiecții de filme în cadrul TIFF, la prezentări de modă sau la Zilele Castelului Bánffy.

Castelul a fost construit între 1437 și 1543 pentru famlia nobiliară Bánffy. Cele mai multe modificări au fost aduse în secolul al XVIII-lea, de către Dionisie Bánffy, care a vrut să reproducă aici parcurile de la Versailles și Schonbrunn și arhitectura vieneză barocă, după un timp petrecut la Curtea de la Viena. În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial castelul a fost transformat în spital militar pentru trupele germane, iar în perioada comunistă a fost sediul Cooperativei Agricole de Producție. Ajuns o ruină, în anul 1999, castelul a intrat în proces de restaurare, proces aflat în desfășurare și în ziua de azi. Dacă vrei să afli povestea completă a castelului, dar și anumite legende care s-au păstrat în Bonțida, îți recomand să îți rezervi o zi pentru a-l vizita, mai ales că e la 31 de km de Cluj.

Castelul Bánffy din Răscruci

Mergem apoi la vreo 6 km de Bonținda, în Răscruci, la un alt castel care a aparținut familiei Bánffy. Castelul din Răscruci a fost construit între anii 1809 și 1820, în stil eclectic și era reședința de vară a familiei. Astăzi a mai rămas doar Pavilionul, corpul principal al clădirii, de la balconul căruia se poate vedea întreg domeniul. Atracția principală a Castelul Bánffy din Răscruci este salonul de primire, unde s-au păstrat un bufet de lemn, o vitrină și o sobă de teracotă verde, toate având valoare artistică. După cel de-Al Doilea Război Mondial castelul a fost naționalizat, iar între anii 1967 și 2007 a funcționat aici Școala Specială din Răscruci, ceea ce a ajutat ca locul să nu devină o ruină.

Castelul Kornis din Mănăstirea

În satul Mănăstirea, cam la 58 km de Cluj, se află unul dintre cele mai frumoase castele în stil renascentist din zonă, Castelul Kornis. Deși este înscris pe lista monumentelor istorice din județul Cluj, castelul nu este rastaurat sau îngrijit. Chiar și așa, atrage vizitatori, fiind cunoscut pentru statuile cu inorogi de la intrare, în jurul cărora s-au țesut multe povești și legende. Castelul a fost construit între anii 1573 și 1593 și a fost proprietatea familiei Kornis. Istoria recentă a castelului cu inorogi nu este una fericită. În cel de-Al Doilea Război Mondial, o parte din castel a fost ruinată, iar mai apoi, în perioada comunistă, colecțiile sale au fost arse sau distruse.

Castelul arată chiar ca dintr-o poveste, în ciuda faptului că este aproape o ruină, așa că vă sfătuiesc să mergeți să îl vedeți cât mai repede. În plus, dacă stați de vorbă cu localnicii, sigur veți afla legendele și poate o istorie mai puțin cunoscută a locului.

Mai multe castele de vizitat în Cluj AICI. 

Comenteaza