#Plogging. Clujenii strâng gunoaiele din oraş în timp ce aleargă FOTO

#Plogging. Clujenii strâng gunoaiele din oraş în timp ce aleargă FOTO
15 km. 3 ore şi jumătate. 4 plase de gunoaie strânse din zonele Parcul Central, Parcul Copiilor şi malul Someşului până la intrarea în Parcul Babeş. Vorbim despre prima iniţiativă de plogging din Cluj-Napoca, un termen inventat în Suedia şi care înseamnă culesul de deșeuri în timpul jogging-ului.

Mona Varga, una dintre participantele la evenimentul de weekendul trecut, a postat pe contul ei de Facebook și niște concluzii ale acțiunii:

1. Gunoaie mari nu erau foarte multe în parc şi pe malul Someşului deoarece tocmai trecuse echipa RADP cu varianta "en gros", aşa că noi am făcut curaţenia "en detail".

2. Era plin de gunoaie mărunte: chiştoace, dopuri de plastic, inele de la dozele de aluminiu, resturi de ambalaje mici, gume de mestecat, linguriţe de cafea, bucăţi de confetti, paie de plastic, etc.

3. Era plin de gunoaie mici şi mari în spaţiul verde al blocurilor de lângă Sala Sporturilor şi Someş.

Participanţii la eveniment îi încurajează pe clujeni să strângă gunoaiele de pe stradă şi nu doar în alergare. "Să aibă un rucsăcel, o punguţă la ei atunci când ies din casă, iar la întoarcere spre casă să aducă deşeurile cu ei. Eu şi când mă întorc acasa, dacă nu-mi sunt ocupate mâinile cu bagaje, strâng de pe aleea blocului şi din gardul viu deţeurile care-s la îndemână. Lumea se tot uită şocată la mine, nu înţelege, dar în timp vom schimba concepţia că gunoiul acela mai poate sta acolo înca 3-4 zile, până e ziua de măturat aleile de către personalul angajat pentru asta". 

Astfel de acţiuni vor avea loc în viitor şi în zonele Minerva, ‘La Terenuri', Baza Unirea și Hoia.

Comenteaza