Foto Poduri de gheață pe râurile din Cluj. Pericol de inundații!

Poduri de gheață pe râurile din Cluj. Pericol de inundații!

Temperaturile geroase din Cluj au format poduri de gheață pe mai multe râuri din Cluj. 

În momentul actual, pe cursurile de apă din județul Cluj se înregistrează următoarele fenomene de iarnă:

  • pod de gheață pe râurile: Someșul Cald la stația hidrometrică Smida, Căpuș la stația hidrometrică Căpușu Mare, Gădălin la stația hidrometrică Bonțida și Fizeș, în aval de stația hidrometrică Mintiu Gherlii;
  • pod de gheață cu ochiuri pe râurile: Borșa la stația hidrometrică Borșa și Olpret la stația hidrometrică Maia și pod de gheață întrerupt pe râul Răcătău la stația hidrometrică Răcătău;
  • gheață la mal pe râurile: Beliș la stația hidrometrică Poiana Horea, Someșul Rece la stația hidrometrică Someșu Rece sat, Nadăș la stația hidrometrică Aghireșu și Fizeș la stația hidrometrică Mintiu Gherlii.

 

S-au format poduri de gheață pe râurile din Cluj. Există pericol de inundații

Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se situează sub cotele de atenție. Prognoza meteorologică prevede încălzirea vremii în zilele următoare, aceasta devenind mai caldă decât normalul termic al perioadei. Totodată, sunt prognozate izolat precipitații predominant lichide.

În aceste condiții de încălzire a vremii, formațiunile de gheață se vor diminua și este posibil să genereze creșteri de niveluri pe anumite sectoare ale cursurilor de apă.

Specialiștii Administrației Bazinale de Apă Someș-Tisa monitorizează evoluția acestor fenomene de iarnă, debitele și nivelurile cursurilor de apă, precum și volumele de apă din principalele acumulări, fiind asigurat fluxul informațional între instituțiile responsabile.

Recomandăm populaţiei să nu traverseze cursurile de apă sau lacurile de acumulare pe poduri de gheaţă. De asemenea, atenționăm cetățenii asupra riscurilor la care se expun practicând pescuitul la copcă și sporturile pe apa îngheţată.

Comenteaza