Poliţia anchetează cazul lui Seplecan, suspectat că ar fi folosit o diplomă de licenţă falsă

Poliţia anchetează cazul lui Seplecan, suspectat că ar fi folosit o diplomă de licenţă falsă
Poliţiştii s-au autosesizat în cazul preşedintelui Consiliului Judeţean Cluj, Mihai Seplecan, şi au pornit o anchetă, după ce în presa locală au apărut informaţii potrivit cărora acesta ar fi folosit o diplomă de licenţă falsă, caz în care ar putea fi urmărit penal pentru fals în acte publice.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Cluj, Carmen Jucan, a declarat marţi, pentru Mediafax, că se poartă o corespondenţă cu Universitatea Spiru Haret din Bucureşti, care ar fi eliberat diploma de licenţă a lui Seplecan.

"Poliţiştii fac verificări în legătură cu informaţiile apărute în presă privind folosirea de către Mihai Seplecan a unei diplome false de licenţă. Se poartă o corespondenţă cu universitatea care ar fi eliberat diploma respectivă, iar scopul verificărilor este de a vedea dacă a avut loc sau nu o infracţiune. Poliţiştii s-au autosesizat în acest caz", a spus Jucan.

Surse judiciare au declarat că, în cazul în care informaţiile se confirmă, Seplecan ar putea fi urmărit penal pentru fals în acte publice, uz de fals şi înşelăciune. ZIUA de CLUJ a publicat luni un material în care se prezintă un document al Universităţii Spiru Haret din care reiese că diploma de licenţă a preşedintelui CJ Cluj nu a fost eliberată de această universitate. 

"Diploma nu a fost eliberată de Serviciul acte de studii din cadrul Universităţii Spiru Haret Bucureşti; Seria şi numărul formularului de diplomă nu au fost repartizate niciodată Universităţii Spiru Haret Bucureşti pentru absolvenţii promoţiei 2006; pentru aceşti absolvenţi formularele de diplomă repartizate Universităţii Spiru Haret poartă seria Y.

Facultatea de Drept şi Administraţie Publică Bucureşti avea, în anul 2006, o singură specializare, respectiv Drept, şi nu Drept şi administraţie publică, aşa cum este înscris pe diplomă. Semnăturile aplicate pe diplomă nu aparţin persoanelor îndrituite de Universitatea Spiru Haret pentru a semna acte de studii, respectiv rector, decan şi secretar şef; (...) Diplomele de licenţă pentru promoţia 2006 au fost scrise olograf şi nu tipărit, aşa cum este formularul înaintat în copie", se arată în actul Universităţii Spiru Haret.

În baza acestei diplome contrafăcute, Seplecan a încheiat în 2012 un contract de asistenţă juridică pe durată nedeterminată cu Primăria Sânmartin, din judeţul Cluj. De asemenea, în baza aceleiaşi diplome contrafăcute, a obţinut în 2012 chiar şi o diplomă de master în Ştiinţe Penale şi Criminalistică din partea Universităţii Ecologice din Bucureşti. De asemenea, în CV-ul depus la sediul PNL Cluj, Seplecan a scris că a absolvit Universitatea Banatului din Timişoara, nefăcând nicio referire la Universitatea Spiru Haret.

În urma informaţiilor apărute în presă, Seplecan a susţinut marţi, într-un comunicat de presă, că nu cedează "la şantaj şi can-can de presă".

„Nu cedez la șantaj și can-can de presă, am să îi deranjez în continuare. A trebuit să devin președinte al CJ Cluj și să intru în coliziune directă cu cei care au tot interesul să li se acopere urmele și faptele pentru care ciraci de ai lor sunt cercetați penal, pentru a afla că sunt interlop, analfabet, proxenet. Până și șofer mi s-a zis cu un dispreț pe care eu nu îl înțeleg - de ce acești indivizi au acest dispreț față de această meserie? Dar nu am să înțeleg niciodată disprețul față de munca cinstită al indivizilor care prea s-au îmbogățiți peste noapte", a arătat Seplecan.

 Seplecan a fost ales preşedinte al CJ Cluj în 10 iunie, iar în 24 septembrie PNL Cluj i-a retras sprijinul politic. În 23 octombrie a fost exclus din partid, în prezent fiind în derulare procedura prin care Seplecan a contestat decizia la Comisia de Arbitraj Judeţeană a PNL Cluj.

Comenteaza