Poliţiştii „adevăraţi", în război cu Poliţia Locală

Poliţiştii „adevăraţi
Angajaţii din Poliţia Română au început să strângă semnături pentru schimbarea denumirii de Poliţie Locală în Garda Publică. Poliţiştii spun că e inadmisibil să le fie ştirbită autoritatea de cei care „în afară de paza panseluţelor în parcuri" nu îşi găsesc utilitatea.

Sindicatul Naţional al Agenţilor de Poliţie (SNAP) a declarat război Poliţiei Locale şi cere schimbarea denumirii acestei structuri ce funcţionează în cadrul primăriilor din ţară în „Garda Publică". Agenţii din cadrul inspectoratelor judeţene de poliţie spun că autoritatea şi imaginea lor a fost ştirbită de reprezentanţii Poliţiei Locale, o structură care nu are nici o legătură cu activitatea lor. Şeful IPJ Cluj, chestorul Ioan Păcurar, crede că nemulţumirile sunt justificate.

„Poliţia Locală nu este o instituţie nouă, ci una ce se dorea reformată în sensul atribuţiilor şi studiilor pe care gardienii publici ar trebui să le îndeplinească. Cu timpul însă, primarii au văzut prin această reformare posibilitatea de a-şi face propria lor „poliţie". O poliţie, însă, care este condusă de interese personale sau politice şi care nu are nimic în comun cu asigurarea ordinii şi liniştii publice pentru cetăţeni", arată reprezentanţii SNAP.

Sindicaliştii spun că poliţiştii locali, folosindu-se de însemne şi uniforme copiate de la Poliţia Română, au comis o serie de abuzuri. „Am putut asista cu toţii la scandalurile prezentate de mass media în care poliţişti locali „prestau" în campanii politice, erau folosiţi de firme private care au contracte cu primăriile pentru a ridica sau bloca roţile autovehiculelor pe bani mulţi sau alte îndeletniciri care nu au nici o legătură cu valorile pe care aceştia ar trebui să le apere", reclamă poliţiştii. Mai mult, aceştia arată că unele poliţii locale încalcă legea, echipându-şi maşinile cu dispozitive luminoase roşii şi albastre, folosindu-le noaptea pentru a se distra şi a induce cetăţenii în eroare, aşa cum, potrivit SNAP, s-a întâmplat la Braşov. De altfel, sindicaliştii au demarat o campanie pentru identificarea tuturor oraşelor în care Poliţia Locală încalcă legea, şi le cer cetăţenilor să trimită orice sesizare de acest fel pe adresa presedinte@snapromania.ro.

În petiţie, poliţiştii se arată revoltaţi de faptul că poliţiştii locali pretind sporuri şi drepturi care nu li se cuvin, motivând că se expun aceloraşi riscuri şi că îndeplinesc aceleaşi atribuţii ca angajaţii din Poliţia Română. „Este inadmisibil ca Poliţia Română, componentă a sistemului naţional de ordine şi siguranţă publică, să fie subminată de o „poliţie" privată care în afară de paza panseluţelor prin parcuri, aplicarea de amenzi boschetarilor şi servirea unor interese politice nu îşi găseşte utilitatea în societate", răbufnesc poliţiştii, arătând că nu de puţine ori s-a întâmplat ca Poliţia Locală să sune la 112 pentru că angajaţii nu ştiau cum să procedeze în anumite situaţii.

În final, sindicaliştii arată că această structură din cadrul primăriilor cheltuie fonduri impresionante „în schimbul unor servicii inexistente", în timp ce parcul auto al Poliţiei Române trebuia casat de mai bine de doi ani, iar poliţiştii nu şi-au mai luat la timp banii de echipament de patru ani. Reprezentanţii SNAP au iniţiat o petiţie în urmă cu aproximativ o săptămână şi au strâns până acum aproape 2.700 de semnături pentru schimbarea denumirii Poliţiei Locale în Garda Publică.

Chestorul Ioan Păcurar, şeful Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Cluj, consideră că nemulţumirile poliţiştilor sunt justificate. „Confuzia se face atunci când toată lumea spune „poliţie", şi realitatea este că nimeni nu spune „poliţia naţională" ca să se facă diferenţa, deci e tot o apă şi-un pământ. Au dreptate să fie revoltaţi, trebuie lămurită situaţia şi se poate lua o decizie la nivel politic. Însemnele Poliţiei Locale şi ale Poliţiei Române sunt asemănătoare, deşi există un alt proiect pentru poliţiştii locali. Dar de ce să te mai străduieşti să-ţi câştigi autoritatea şi respectul pe cont propriu când e mai uşor să iei ceva de-a gata? Ar trebui delimitate cele două structuri, aşa cum suntem noi uşor de identificat, prin uniformă şi prin însemne, de jandarmi. De exemplu, nu există aproape nici o diferenţă între uniformele poliţiştilor de la Rutieră şi cele ale poliţiştilor locali, ceea ce nu este în regulă", a declarat chestorul Păcurar, pentru ZIUA de CLUJ.

Comenteaza