Pompierii din Cluj, trimiși să intervină la inundații în Moldova

Pompierii din Cluj, trimiși să intervină la inundații în Moldova

16.000 de angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne (MAI) s-au aflat la datorie în ultimele 48 de ore, intervenind în sprijinul comunităţilor afectate de fenomenele hidro-meteorologice.

În vederea asigurării unei gestionări eficiente a efectelor fenomenelor meteo, s-a dispus transferul de personal şi tehnică de intervenţie din judeţele care nu au fost afectate de inundaţii în zonele în care s-au înregistrat probleme.

Astfel, de la Inspectoratele pentru Situații de Urgență (ISU) Argeş, București - Ilfov  şi Giurgiu s-au trimis trei grupări operative compuse din 2 motopompe remorcabile de mare capacitate şi 5 motopompe remorcabile, în sprijinul ISU Teleorman. De asemenea, au fost luate măsuri pentru sprijinirea inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă din judeţele din Nord-Estul ţării care urmează să intre sub avertizări meteorologice de ploi abundente.

ISUB-IF va trimite în sprijinul ISU Suceava două motopompe, ISU Cluj va trimite pentru eventuale intervenţii şase motopompe şi două motoferăstraie în judeţul Neamţ, Unitatea Specială de pompieri de la Ciolpani va trimite echipaje şi trei motopompe în judeţul Neamţ, iar ISU Sălaj - echipaje şi două motopompe în judeţul Iaşi.

''Transferul de tehnică şi forţe se va realiza în această noapte, fiind disponibile pentru intervenţie începând de mâine, 30 iunie", precizează Ministerul Administrației și Internelor (MAI). Situaţia la nivel naţional va fi în continuare monitorizată prin Centrul Naţional de Conducere Integrată, care funcţionează la nivelul MAI pentru ca intervenţiile în teren să se desfăşoare în condiţii optime din punct de vedere al resurselor alocate, mai menţionează sursa citată.

Având în vedere că avertizarea de cod portocaliu de precipitaţii abundente a fost extinsă până sâmbătă, şeful Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, generalul de brigadă Dan Paul Iamandi, se va afla la acest sfârşit de săptămână în judeţele din Moldova în care aceste fenomene se manifestă cu cea mai mare intensitate.

Autorităţile recomandă cetăţenilor să se intereseze din timp asupra stării vremii şi a drumurilor pe care urmează să se deplaseze, să asigure scurgerea apelor pluviale prin curăţarea şanţurilor şi a rigolelor pentru evitarea riscului producerii inundaţiilor şi să îşi limiteze activităţile în aer liber pe timpul manifestării fenomenelor meteorologice nefavorabile.

Totodată, cetăţenii sunt avertizaţi ca, în cazul producerii viiturilor, să nu se deplaseze prin curenţii de apă şi să se adăpostească în zone înalte şi sigure.

Informaţii despre modul de comportare în cazul producerii unor situaţii de urgenţă, precum şi alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obţinute prin intermediul aplicaţiei DSU şi a Platformei Naţionale de Pregătire pentru Situaţii de Urgenţă "Fiipregatit.ro". 

Comenteaza