Povestea clujeanului care predă la o universitate de top în Africa

Povestea clujeanului care predă la o universitate de top în Africa
Șerban Agachi predă la Botswana International University of Science and Technology. Este una dintre cele mai noi, mai interesante și mai bine dotate universități africane, care are trei facultăți: de Inginerie și Tehnologie, de IT&C și de Științe.

„Este o universitate care funcționează aproape la sută la sută din capacitate, de doar vreo trei ani. După statisticile UNESCO, care evaluează capacitatea de creație științifică, Botswana este cam pe acolo pe unde ar trebui, în privința publicațiilor științifice și patentele. Este peste nivelul mediu, dar mai este de lucrat, pentru că rolul acestei universități este să transpunem niște idei teoretice într-o creștere economică. Iar ceea ce observ este că studenții sunt foarte interesați, sunt deștepți și moderni, nu e nicio diferență față de studenții noștri din România și cred că sunt și mai angajați în a face ceva, fiind o națiune mai nouă", povestește profesorul clujean pentru vice.com.ro.

Șerban Agachi spune că, și din punct de vedere al dotărilor tehnice, laboratoarele universității africane sunt bine echipate. „Acolo, în doi ani, am investit două milioane de dolari în laboratoare, pentru un singur departament, ceea ce mi se pare relevant și perspectivele sunt mult mai bune".

Mai multe despre cum e să fii profesor român la cea mai importantă universitate din Botswana şi cum se vede România din fundul Africii AICI. 

Profesorul universitar Agachi (70 de ani) a fost cancelar, prorector și apoi președinte al Universității Babeș-Bolyai și este unul dintre cei mai apreciați specialiști în inginerie chimică și în reformarea sistemelor universitare din întreaga lume. A fost angajat de Națiunile Unite să se implice în reformarea universităților din Republica Moldova, iar apoi din Irak, după cele două războaie care au dus la înlăturarea lui Saddam Hussein. A predat apoi la o universitate britanică înființată în Kazahstan, care era specializată pe petrol și gaze, iar acum este primul român care predă la singura universitate de știință și tehnologie din Botswana.

 

Comenteaza