Premieră în Justiţie: persoană fizică în faliment

Premieră în Justiţie: persoană fizică în faliment
Un judecător de la Tribunalul Comercial a dispus intrarea în faliment a unui dezvoltator imobiliar din Baciu, Daniel Micle, în urma cererii unor clienţi care au plătit apartamente ce nu s-au finalizat.

Daniel Micle, un dezvoltator imobiliar despre care clienţii ţepuiţi se plâng pe forumuri pe internet,  a încasat de la oameni avansuri cuprinse între 15.000 şi 20.000 de euro sau chiar preţul integral, de peste 35.000 de euro, pentru apartamentele pe care urma să le construiască în ansamblul Excelsior în comuna Baciu. Micle nu a finalizat lucrările la o parte dintre blocurile de locuinţe promise până la termenul din 2009, astfel că s-a ales cu zeci de procese în instanţă.

Potrivit avocatei Dana Revnic, angajată de şapte clienţ, Micle şi asociatul său, Mureşan Sergiu-Romeo, intenţionau să construiască în Baciu 14 blocuri cu regim de înălţime D+P+3E+M, însă, din cauza crizei economice, au finalizat abia patru. "Un al cincilea bloc a fost început, însă lucrările au fost stoptate în urma cu mult timp", spune avocata Dana Revnic.

Înainte ca proiectul imobiliar să fie dus la bun sfârşit, Micle Daniel-Ionel a încasat avansuri de la peste 50 de clujeni, cu care a semnat antecontracte de vânzare-cumpărare înainte ca apartamentele să fie finalizate. Există persoane care nu şi-au primit apartamentele nici acum, la aproape cinci ani de la demararea proiectului.

Păgubiţii au pornit acţiuni în Justiţie pentru recuperarea banilor, însă procedura este mai complicată. "Toate bunurile imobile ale lui Micle erau in curs de executare silita, astfel că singura soluţiie practică rămanea deschiderea procedurii insolvenţei faţă de comerciantul persoană fizică Micle Daniel-Ionel. În dosarul nr. 3499/1285/2011, Tribunalul Comercial Cluj a pornit de la aserţiunea că operaţiunea de edificare de construcţii în scopul valorificării este considerată de lege ca act de comerţ obiectiv, iar exercitarea acesteia în mod sistematic şi efectiv, cu titlu de profesiune, atrage calitatea de comerciant a persoanei în cauză", a explicat Revnic.

Hotărârea dată de judecătorul Flaviu Moţu de la Tribunalul Comercial nu este încă motivată. "Dispune deschiderea procedurii insolvenţei în formă simplificată împotriva debitorului Micle Daniel Ionei", se arată în minuta sentinţei. De la data pronunţării hotărârii, Micle nu mai are dreptul să-şi administreze averea, acest drept revenind automat lichidatorului judiciar numit în cauză, Cristina-Maria Terpe, care nu va avea o misiune uşoară.

Potrivit avocatei Dana Revnic, la începutul anului 2011, Micle şi-a ipotecat toate imobilele deţinute prin contracte de împrumut în favoarea unei persoane numite Keith John Viner. Valabilitatea acestor documentele este pusă la îndoială de cei peste 50 de cumpărători ai apartamentelor, care se tem că nu-şi vor mai recupera banii. 

Hotărârea Tribunalului Comercial Cluj creează un precedent la nivel naţional, care ar putea fi urmat si de alţi magistraţi puşi în situaţia să judece astfel de cazuri.

ZIUA de CLUJ a scris în 2009 despre cazul blocurilor Excelsior din Baciu.

 

Comenteaza