Premieră medicală la Spitalul Leon Daniello cu veşti bune pentru bolnavii de cancer

Premieră medicală la Spitalul Leon Daniello cu veşti bune pentru bolnavii de cancer
O echipă de medici de la secţia de chirurgie toracică a Spitalului de Pneumoftiziologie vor da startul intervenţii laser pentru metastazele pulmonare multiple.

Prima operaţie se va face la începutul săptămânii, reprezentând o premieră pentru România, spitalul fiind singurul din ţară şi din câteva state din jur care are în dotare tehnologia şi face astfel de intervenţii, explică doctorul Dan Nicolau, şeful secţiei de chirurgie toracică.

„Câteva operaţii demonstrative s-au mai facut în ţară, însă să fii dotat cu echipament şi să operezi cu laser, pot spune că suntem singurii din ţară care vom face asta. Intervenţia laser pe metastazele pulmonare schimbă pronosticul şi speranţa de viaţă a pacientului cu cel puţin 12 luni. Este vorba despre o şansă pentru pacienţii cu metastaze pulmonare. În mod normal, ei sunt trimişi la chimioterapie. Metastazele sunt greu influenţate de aceasta. Este chiar o revoluţie ce încercăm noi la Cluj", a declarat, pentru ZIUA de CLUJ, Dan Nicolau, şeful secţiei de chirurgie toracică din cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie Leon Daniello.

Tehnologia laser costă pe piaţă 100.000 de euro, însă spitalul clujean a obţinut-o pentru 25.000 de euro, fonduri care au provenit de la Consiliul Judeţean în subordinea căruia se află unitatea medicală. "Am avut sprijin prompt din partea preşedintelui Horea Uioreanu. Este meritul său că ne-a dat fondurile. A înţeles repede şi a acţionat şi mai repede. Aparatul achiziţionat este foarte deştept, simplu şi eficace. Operaţia este gratis pentru pacienţi şi reprezintă o şansă la viaţă pentru pacienţii cu cancer", a menţionat Nicolau.

Prima intervenţie va avea loc luni dimineaţa. "Pacienta are 56 de ani şi metastaze pulmonare multiple. Operaţia va dura două ore. Acum un an accesşi pacientă a fost operată şi i s-au scos două metastaze, însă la un an a revenit cu mai multe. De data aceasta vom aplica noua tehnologie şi sperăm să fie un succes şi o şansă pentru aceasta", a mai spus medicul clujean.

Studiile în domeniu atestă că aproape orice cancer poate genera metastaze pulmonare, cele mai frecvente forme fiind cancerul de sân, de colon, de prostatã, cancerul bronşic sau cel renal. Acestea pot apărea, potrivit cercetărilor, de la șase luni la 20 de ani de la descoperirea şi tratarea tumorii primare.

Tehnologia laser pentru intervenţiile chirugicale miniinvazive, faţă de chirurgia toracică clasică, permite intervenţia laparoscopică în vederea extirpării tumorii, cu avantaje reale pentru pacienţi: scurtarea duratei spitalizării, ameliorarea confortului de viaţă, scăderea durerilor postoperatorii, recuperare mai rapidă, rată mai mică a complicaţiilor după operaţie. (L. SILEA)

 

 

Comenteaza