Premierul Ungariei, în procesiune pe lângă statuia lui Avram Iancu

Premierul Ungariei, în procesiune pe lângă statuia lui Avram Iancu
Premierul Ungariei, Viktor Orban, a venit la Cluj pentru a aniversa 500 de ani de la reforma Bisericii Catolice. Vizita sa este neoficială.

Premierul Ungariei, Viktor Orban, se află la Cluj la invitaţia Eparhiei Reformate din Ardeal. El a participat la evenimentele organizate cu ocazia împlinirii a 500 de ani de la reforma protestantă.

În cadrul vizitei, Orban a asistat sâmbătă, de la ora 11:00, la o slujbă în Biserica Reformată de pe str. Mihai Kogălniceanu. Escorta l-a lăsat pe o stradă apropiată de biserică și a preferat să parcurgă ultima parte a drumului pe jos. După slujbă, asistența a pornit într-o procesiune pe străzile Clujului, a trecut prin Piața Avram Iancu, unde a fost închisă o bandă de circulație și a ajuns la Facultatea de Teologie Reformată. Acolo, Orban a participat la dezvelirea bustului episcopului reformat Szasz Domokos, un episcop reformat care a trăit la Cluj în secolul al XIX-lea, amplasat în cadrul Facultăţii de Teologie Reformată. Cu această ocazie a fost inaugurat Muzeul Reformat din Transilvania şi a fost dat în folosinţă un nou teren de sport, respectiv o parcare subterană unde cei prezenți au putut servi mâncăruri tradiționale maghiare.

La acest obiectiv, Orban a susținut un discurs, în care a subliniat că situația din Ucraina, unde copiii vor fi obligați să studieze doar în limba ucraineană, este o lecție pentru România și Ungaria. Premierul a subliniat că elevii trebuie să poată învăța în limba lor maternă. În permanență, lângă Viktor Orban s-a aflat Kelemen Hunor, președintele UDMR. La evenimente a luat parte și episcopul Tokes Laszlo.

Duminică, programul liderului FIDESZ are inclusă prezența la sfinţirea unei biserici reformate. Vizita lui Orban în România va continua, luni, la Oradea, unde premierul maghiar va lua parte la deschiderea cursurilor învăţământului superior în cadrul Universităţii Partium, instituţie finanţată de Guvernul Ungariei.

Comenteaza