Premierul Ungariei, vizită-fulger la Cluj

Premierul Ungariei, vizită-fulger la Cluj
Premierul Ungariei, Viktor Orban, a efectuat o vizită-fulger, de trei ore, la Cluj-Napoca, pentru a fi alături de europarlamentarul Laszlo Tokes la înmormântarea tatălui său.

Orban a aterizat pe aeroportul clujean la prânz, venind cu o cursă charter de la Budapesta. Premierul Ungariei a dorit să participe la slujba de înmormântare a tatălui europarlamentarului Tokes Laszlo, programată la biserica reformată-calvină din centrul Clujului, iar mai apoi la înhumarea sa, în Cimitirul Central.

După cum se cunoaște, Tokes Laszlo reprezintă în acest mandat de europarlamentar gruparea politică FIDESZ din Ungaria, fondată de Victor Orban în 1988. Tokes este clujean la origine, s-a născut aici în 1952, fiind și omul de la care a pornit scânteia revoluției la Timișoara.

Viktor Orban a ajuns la biserica unde a avut loc ceremonia religioasă în jurul orei 13:05 și a strâns mâna pastorilor cate îl așteptau la intrare. În cinstea acestui eveniment, întreaga stradă Kogălniceanu a fost închisă joi, la prânz. La slujbă s-au adunat, pentru a-l conduce pe ultimul drum pe tatăl lui Laszlo Tokes, peste 1.000 de persoane. Orban a ținut un discurs de opt minute și jumătate, în care l-a elogiat pe defunct, efortul acestuia de a păstra viu spiritul maghiar în școala, biserica și comunitatea maghiare din Cluj, atât în perioada comunistă, cât și în democrație. 

Ceremonia religioasă a durat mai mult de o oră. Tokes Istvan a fost un membru important al comunității religioase reformate. El a fost pastor, profesor și specialist în teologia reformată. Tokes s-a stins din viață în 19 ianuarie. În luna august ar fi împlinit venerabila vârstă de 100 de ani. El a avut o familie numeroasă, formată din 8 copii, 27 de nepoți și 13 strănepoți.

Slujba religioasă a fost programată în biserica reformată-calvină, cea mare mare construcție gotică de tip din sud-estul Europei, cu o vechime de fix o jumătate de mileniu. Ea datează din 1516 și găzduieste cea mai veche inscripție din Cluj, o scrijelitură de la 1577, în latină, care, tradusă, spune: "cine nu cântă azi în cor, stă ca boul în târg" ("Qui non canit in coro, sta, sicut bos in foro").

 

Comenteaza