Pride la Cluj! Un nou marş al comunităţii LGBT, în iunie

Pride la Cluj! Un nou marş al comunităţii LGBT, în iunie

A doua ediţie Pride din Cluj-Napoca este programată pentru luna iunie, iar maşul va porni de pe platoul Sălii Sporturilor "Horia Demian". Peste 500 de persoane au participat la marşul din 2017, însă evenimentul nu a fost lipsit de incidente. 

"Cluj Pride 2018 - 23 iunie - ora 17.00 - pornim în marș de pe platoul Sălii Sporturilor "Horia Demian", împreună pentru drepturi egale, respect și siguranță; solidari unii cu ceilați; încrezători, puternici, vizibili. Suntem aici.

“Suntem aici” ar putea fi foarte bine numele campaniei de vizibilitate a Festivalului Cluj Pride 2018, însă, “suntem aici” este în primul rând o realitate. Una pe care o trăim împreună, zi de zi, chiar dacă printre cei care ne privesc acum sunt mulți care încă n-o acceptă. 

Suntem aici să revendicăm drepturile comunității LGBT din România. Oameni care nu ne cunosc ne întrebă de ce ieșim în stradă la Cluj. Ca orice clujean, avem și noi dreptul la întrunire publică. Spre deosebire însă de alți clujeni, noi nu suntem în siguranță în spațiul public. Azi suntem aici pentru că hărțuirea persoanelor gay trebuie să înceteze!

Suntem aici să le spunem celor care vor să asculte că România este locul în care trăiesc și familiile noastre, și prietenii noștri. Când oamenii ne spun să plecăm din țară, ne întrebăm: Tu ți-ai dori să pleci de lângă persoanele dragi? Eu îmi doresc să rămân lângă ei.

Suntem medici, profesori, studenti, avocati, casieri la supermarket, voluntari, electricieni, sportivi, actori sau ingineri, studenți ori elevi. Suntem aici. 

Suntem aici pentru că ne dorim să ne cunoașteți pe noi așa cum suntem, și nu cum ne prezintă alții. Pentru că oricât de multă ură va fi îndreptată către comunitatea LGBT din România, știm că românii se vor sătura de știrile false și de instigările împotriva tuturor celor care sunt diferiți. Și toate acestea în numele unei religii care de fapt te îndeamnă la respect, nu la excluziune. Atunci când iubești, nu poți să greșești. 

Suntem aici pentru că nu vrem ca alții să mai decidă modul în care persoanele LGBT trebuie să își trăiască viața de familie.

Suntem aici pentru a da vizibilitate comunității LGBT din România; Fără stereotipuri și fără ură. Suntem aici pentru voi", se arată în evenimentul postat de PRIDE România pe Facebook

Amintim că prima ediţie a marşului LGBT din Cluj-Napoca, cea din 2017, a avut parte de incidente.

Actriţa teatrului independent Reactor - Oana Mardare, care purta un tricou alb cu mesajul #spunedrept şi care a participat la marşul comunităţii LGBT, s-a oprit şi la mitingul Noii Drepte din Piaţa Avram Iancu, unde a fost ridicată cu forţa de către jandarmi şi băgată într-o dubă, pe motiv că a tulburat evenimentul.

Scandalul a pornit de la replica tinerei - "Am fost acolo, nu a fost obscen" - la discursul unui vorbitor la marşul normalităţii. De asemenea, tânăra a refuzat să se legitimeze, pe motiv că nu avea asupra ei buletinul, şi nu a dorit să părăsească mitingul spunând că vrea să asculte până la final discursurile. Din acest punct, lucrurile au degenerat. 

Etichete
Comenteaza