Primarul din Beliș, trimis în judecată pentru mituirea unui jurnalist. Mai are dosar pentru defrişări ilegale

Primarul din Beliș, trimis în judecată pentru mituirea unui jurnalist. Mai are dosar pentru defrişări ilegale

Primarul comunei Beliş, din judeţul Cluj, Viorel Matiş (PSD), a fost trimis în judecată, în stare de libertate, pentru dare de mită. 

Procurorii de pe lângă Tribunalul Cluj au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a primarului unei comune din judeţul Cluj, pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită. "Din cercetări a rezultat faptul că acesta a înmânat, în perioada noiembrie 2017 - martie 2018, suma de 1000 de lei şi 200 de euro unui ziarist, pentru ca acesta să nu publice articole defăimătoare la adresa sa", se arată într-un comunicat remis presei.

În baza ordonanţelor de delegare emise de către procurorul de caz, lucrătorii de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie - Serviciul Judeţean Anticorupţie Cluj au efectuat mai multe acte procedurale în vederea administrării probatoriului în cauză.

Un primar din Cluj, prins în flagrant când oferea mită. Mai are dosar pentru defrişări ilegale

În martie 2018, primarul comunei Beliş, Viorel Matiş, a fost prins în flagrant în timp în timp ce oferea bani unui jurnalist, pentru a nu mai publica articole critice la adresa sa. Banii erau oferiți unui reporter al publicației INFO Huedin.  „Pentru a pune capăt speculaţiilor, ne vedem obligaţi să facem o precizare: confirmăm că Viorel Matiş, primarul din Beliş, a fost prins în flagrant de ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie în timp ce încerca să cumpere cu bani tăcerea unui reporter INFO Huedin şi Ziarul Clujean. Pentru că suntem parte în dosar, nu putem face alte precizări la acest moment", transmitea publicaţia INFO Huedin la acea vreme. 

Matiş mai are probleme cu legea. Este acuzat de defrişări ilegale

În august 2013, ZIUA de CLUJ scria că Viorel Matiş şi alţi doi colegi ai săi din vremea în care era şef la Ocolul Silvic Beliş erau acuzaţi de săvârşirea infracţiunilor de instigare la tăiere ilegală de arbori din fondul forestier naţional, furt de arbori din fondul forestier naţional şi fals intelectual. Mai exact, în 2013, aceştia ar fi aprobat tăierea fără drept a 5.000 mc de lemn din cantonul Ciurtuci, cauzând un prejudiciu de 250.000 euro.

Potrivit Parchetului de pe lângă Judecătoria Huedin, faţă de Viorel Matiş s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale pentru săvârşirea infracţiunilor de instigare la infracţiunea de tăiere ilegală de arbori din fondul forestier naţional, faptă prevăzută şi pedepsită de art 25 din vechiul Cod Penal, raportat la art. 107, alin. 1, lit. d şi cu aplicarea art. 107, alin. 2 lit d din legea 46/2008 rep, furt de arbori din fondul forestier naţional, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 109, alin. 1, lit. d şi cu aplicarea art. 109, alin. 2 lit d din legea 46/2008 rep, fals intelectual, în formă continuată, faptă prevăzută de art. 289 vechiul Cod Penal, cu aplic. art. 41 alin. 2 vechiu Cod Penal (123 acte materiale), toate cu aplicarea art. 33, lit. a din vechiul Cod Penal şi art. 5 noul Cod Penal.

Acestea constau că în perioada februarie - aprilie 2013, în calitate de şef al Ocolului Silvic Beliş, judeţul Cluj a determinat, cu intenţie mai multe persoane, să taie fără drept şi să sustragă arbori din pădurea aflată în administratea Ocolului Silvic Beliş.

De asemenea, în calitate de şef de ocol, având competenţa de a stabili sancţiunea contravenţională aplicabilă, a stabilit sancţiunea, constand în "avertisment" în cazul tuturor celor 123 de procese verbale de contravenţie, întocmite în fals de către inculpaţii Roşu Ardelean şi Marcel Lung, cu scopul de a evita ca procesele contravenţionale să fie date în debit.

De asemenea, amintim că Ministrul delegat pentru Ape, Păduri și Piscicultură, Lucia Varga, declara în 2013 că Direcţia Silvică a judeţului Cluj a fost condusă cu iresponsabilitate timp de mai mulţi ani.

În urma unui audit care s-a făcut în cursul lunii mai 2013 s-a constatat, că pe raza judeţului Cluj, 15 persoane angajate la Direcţia Silvică se fac vinovate de mari nereguli în ceea ce priveşte administrarea fondului forestier, urmând să înceapă demersurile pentru concedierea acestora şi sesizarea procurorilor. „La Ocolul Silvic Beliș, șeful de ocol, Viorel Matiș și fostul șef de Ocol, Traian Dobrea, sunt vinovați de tăierea ilegală a 2.227 mc de lemn, cu un prejudiciu de 370.000 de lei", declara Varga, citată de ZIUA de CLUJ.

Cu privire la cele 15 persoane acuzate de gestionare frauduloasă a pădurilor din Cluj, ministrul mai spunea că aceştia vor fi daţi afară şi li se vor face denunţuri penale.

Comenteaza