Primarul Sorin Apostu îşi va petrece Sărbătorile în arest, au decis magistraţii

Primarul Sorin Apostu îşi va petrece Sărbătorile în arest, au decis magistraţii
ZIUA de CLUJ şi ziuadecj.ro sunt singurele instituţii media din Cluj cu trimis special la Înalta Curte. Al doilea recurs formulat de primarul suspendat, Sorin Apostu, a fost respins la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ).

ÎCCJ judecă recursul lui Apostu şi Stoia împotriva prelungirii mandatului de arestare preventivă, dispuse de Curtea de Apel Cluj în 5 decembrie. 

ora 09.06 Avocaţii Sergiu Bogdan şi Rareş Trif, care îl reprezintă pe Stoia, au ajuns la sala de judecată. Sunt aşteptaţi să fie aduşi inculpaţii pentru recursuri.

ora 09.16 Apostu şi Stoia sunt în sala de judecată de la ÎCCJ.

ora 09.23  Avocatul Gheorghiţă Mateuţ, care îl reprezintă pe primarul suspendat, a cerut timp pentru a pregăti apărarea. Instanţa i-a acordat două ore. 

ora 09.38  ÎCCJ nu a finalizat încă motivarea la primul recurs al celor doi inculpaţi împotriva luării măsurii arestului preventiv. 

ora 09.44 Avocarul Sergiu Bogdan spune că cerere de eliberare provizorie a lui Stoia se poate judeca. Aceasta este la poziţia 11 din lista de recursuri de la ÎCCJ. Recursul la prelungirea arestului este la poziţia 13.

ora 10.39 S-a judecat cererea  de eliberare pe cauţiune a lui Călin Stoia. "Vă cer o soluţie care să fie valabilă şi peste zece ani", i-a cerut avocatul Sergiu Bogdan instanţei. Celălalt avocat al lui Stoia, Rareş Trif, a spus că instanţa din Cluj a făcut o interpretare greşită asupra caracterului formal al sumei indisponibilizate pentru cauţiune de 1 milion de euro. "Prin eforturile părinţilor, concubinei şi fratelui clientului meu s-a constituit un cont la BT, în care s-au pus sume ale inculpatului şi ale părinţilor, cu o adresă de indisponibilizare. Consider greşită aprecierea ca fiind formală plata cauţiunii pe motiv că suma nu e grevată din patrimoniul inculpatului. Patrimoniul include şi împrumutul de la părinţi. Obligaţia pentru clientul meu este dublă, căci sunt banii lui şi suma ce trebuie restituită părinţilor", a explicat avocatul. Procurorul de şedinţă de la DNA a spus că suma trebuie să fie pe numele inculpatului, nu pe al altei persoane. "Avem adresă că suma a fost indispoibilizată pentru Stoia Călin", a spus în replică avocatul Sergiu Bogdan. Omul de afaceri Călin Stoia a avut ultimul cuvânt. "Nu am comis nicio infracţiune şi nici nu am de gând. Datorită publicităţii acestui caz, am decis să mă retrag din companie deoarece nu vreau să asociez cazul cu Brantner. Mă voi ocupa de familie. Dacă voi fi eliberta, mă voi supune tuturor obligaţiilor", a spus Stoia în instanţă

10.52 Călin Stoia a fost la toaletă, după care a fost adus din nou în sala de judecată

11.10 Instanţa judecă acum cazul de corupţie al celebrului senator Şerban Mihăilescu, zis "Miki Şpagă", după care va urma recursul lui Apostu şi Stoia la prelungirea arestului.

12.49 Procesul lui Şerban Mihăilescu se apropie de final. Se pregătesc Apostu şi Stoia pentru judecată. 

13.05 Călin Stoia a mers a doua oară la toaletă. 

13.55 S-a terminat procesul lui Mihăilescu. Magistraţii sunt în pauză, urmând recursul lui Sorin Apostu şi Călin Stoia. Primarul suspendat se arată încrezător în şansele de eliberare.

14.13 Începe şedinţa de judecată.

14.20 Apostu vrea să dea o nouă declaraţie în faţa instanţei, în vreme ce Stoia spune că este suficient ceea ce a declarat până acum.

14.26 Iată declaraţia lui Apostu în faţa instanţei:

"Aş dori să se reţină în mod expres că nu am avut cunoştinţă, până la data anchetei, că numita Aspazia Droniuc ar avea contracte cu RATUC. Este o regie autonomă, condusă de un director, care este în funcţie de la înfiinţare, înainte de anul 2000, face parte din alt partid şi este numit de Consiliul Local, nefiind în subordinea primarului. Eu cu Liviu Neag (directorul RATUC-n.red.) nu am avut relaţii apropiate, ci doar oficiale. Niciodată nu am intervenit pe lângă acesta pentru ceva. Menţin toate declaraţiile date până acum".

15.07 În ce priveşte compania de salubritate Brantner-Vereş, primarul subliniază "că nu am avut nicio atribuţie legată de comisia de atribuire a contractului de salubrizare, comisia a fost propusă Consiliului Local de departamentele de specialitate, şi completată cu consilieri din toate partidele. Licitaţia a fost contestată la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC), în iunie 2010 am primit o soluţie favorabilă de la CNSC iar ordonanţa 34 privind achiziţiile publice mă obliga să semnez contractul în situaţia unei soluţii favorabile. În caz contrar, eram pasibil de a mi se imputa plata redevenţei pentru fiecare zi de întârziere de către Curtea de Conturi. În urma contractului, clujenii plătesc cea mai mică taxă, 5 lei, pentru cantitatea de deşeuri, pentru fiecare persoană. Înainte era de peste 6 lei iar Primăria nu primea nimic. Este pentru prima dată când primăria primeşte o redevenţă în urma concesionării serviciului de salubrizare", a spus primarul.


Apostu a dorit să lămurească şi problema recomandării primite de Brantner de la primărie, pe care a semnat-o viceprimarul Laszlo Attila. "Se face o confuzie, deoarece recomandarea nu o eliberează primarul, ci departamentul de specialitate, în speţă Direcţia Tehnică. Am trimis mesaj firmei să se adreseze Direcţiei Tehnice şi nu ştiu ce s-a întâmplat apoi. Nu am pus pe niciun viceprimar să semneze recomandarea. direcţiile primăriei trimit documentele în mapele viceprimarilor", a spus el.

Apostu a vorbit din nou despre cele 17 telefoane găsite de procurori la domiciliul acestuia.  "Am două telefoane, unul de serviciu şi unul personal. Nu am avut telefoane cu dedicaţie, pentru oamenii de afaceri din dosar. Acasă şi la serviciu aveam toate telefoanele pe care le-am avut de-a lungul timpului sau unele noi pe care le-am primit la promoţie. Erau şi ale copiilor, şi ale soţiei, cele pe care le-au schimbat", a spus el.

Primarul suspendat a enumerat în faţa instanţei câteva dintre proiectele sale. "Nu am început ca primar, şi nu vreau să-mi închei cariera pe această funcţie. Dacă cineva ar vrea să se uite pe toate contractele Primăriei, ar observa că Clujul are cel mai mic preţ la gigacalorie, linia de tramvai se face la cel mai mic preţ, iar sala polivalentă se construieşte la jumătate de preţ faţă de altă sală din ţară".


Apostu a spus că în cazul eliberării va respecta obligaţiile legale. "Nu va exista vreun termen unde să nu mă prezint, nu m-am sustras urmăririi penale, finid prezent de la început la percheziţiile de la birou şi de acasă. nu am ce să recunosc, mă consider nevinovat", şi-a încheiat Apostu pledoaria.

15.15  În faţa instanţei vorbeşte acum avocatul Gheorghiţă Mateuţ, pe chestiuni de procedură, şi spune că nu există probe la dosar.

15.40 Avocatul Gheorghiţă Mateuţ a citat mai multe pasaje din cele două declaraţii date la DNA de Aspazia Droniuc, dorind să demonstreze că primarul Sorin Apostu nu a făcut trafic de influenţă. "Apostu m-a trimis la RATUC, să iau legătura cu Neag Liviu şi să discut cu acesta în numele lui. Nu cunosc dacă Apostu a vorbit cu Neag. M-am prezentat singură la directorul RATUC şi am făcut referire la Apostu. După o lună-două de la încheierea primei convenţii, am purtat discuţii cu Monica Apostu, probabil şi cu Sorin Apostu, oferindu-mă să mă revanşez", a declarat Aspazia Droniuc în prima declaraţie, din 8 noiembrie. În data de 28 noiembrie, Droniuc a mai dat o declaraţie la DNA: "În discuţiile purtate cu Apostu Sorin, acesta mi-a spus să vorbesc cu directorul RATUC Neag Liviu şi să fac referire la numele lui ca o recomandare. Mi-a spus că va vorbi şi el, nu ştiu dacă a făcut-o. Cred că înainte de fiecare licitaţie de la RATUC am vorbit cu Apostu, aşa cum am făcut şi în octombrie 2011, când am vorbit pentru contractul din 2012", a spus Droniuc.


Avocatul Mateuţ spune că nu poate fi trafic de influenţă simplul fapt că Apostu i-a zis Aspaziei Droniuc să vorbească cu Liviu Neag. De asemenea, Mateuţ a precizat că Liviu Neag, în declaraţia dată la DNA în 28 noiembrie, a infirmat orice acţiune de intervenţie din partea primarului. "Nu am simţit discuţia purtată cu Apostu ca pe o intervenţie în favoarea Aspaziei Droniuc. Nu am avut discuţii cu Droniuc pentru contractul din 2012, nu îmi amintesc dacă Apostu mi-a spus să o primesc pe Droniuc pentru asigurarea parcului auto. A+postu nu m-a întrebat despre rezultatul discuţiilor cu Droniuc", se arată în declaraţia lui Neag la DNA, potrivit avocatului Mateuţ.

Droniuc a încheiat primul contract de asistenţă juridică cu Monica Apostu în 1 iulie 2008, pe suma de 10.000 de lei, iar contractul din 2009 avea un onorariu de 90.000 de lei. În declaraţia dată la DNA, Droniuc precizează că "i-am spus lui Apostu Monica că trebuie să încheie un contract ded asistenţă juridică, iar ea a zis "OK". Onorariul a fost stabilit cu Monica Apostu".

Avocatul Mateuţ a spus în instanţă, legat de acuza de luare de mită de la admnistratorul Brantner, că "nu se menţionează care este actul ce trebuia îndeplinit de primar în virtutea sarcinilor de serviciu". "Este contrară realităţii susţinerea DNA că a aprobat comisia de licitaţie. Potrivit legii 215, nu avea o asemenea competenţă iar declaraţiile membrilor comisiei infirmă acest lucru", a arătat Mateuţ.

15.50  Mateuţ şi-a încheiat pledoaria. Vorbeşte Sergiu Bogdan, avocatul lui Călin Stoia.

 

16.20 Sergiu Bogdan spune că nu mai există motive pentru ca Stoia să stea în arest preventiv: "De ce să mai stea clientul meu arestat, ca să mai fie audiată încă o dată Aspazia Droniuc, sau ca să se facă percheziţia informatică în calculatorul Monicăi Apostu? De asemenea clientul meu nu are nicio legătură cu Rosal, care apare în extinderea cercetărilor". Avocatul a precizat că Apostu şi Stoia sunt prieteni de zece ani, motiv pentru care "e normal" să apară fotografiaţi împreună. Sergiu Bogdan a comparat situaţiile lui Stoia şi a lui Droniuc: "De ce unul stă în arest, şi celălalt nu? Se încalcă drepturile omului, este inechitate procesuală deoarece sunt pe aceeaşi poziţie, ambii fiind acuzaţi de dare de mită". Avocatul şi-a încheiat pledoaria cu un citat din Monica Macovei, spus în 2003: "Nu putem aresta pe suspiciuni şi bănuieli".

16.30 Procurorul de şedinţă al DNA a făcut referire la elementele noi din anchetă, confirmate de ordonanţa de extindere a cercetărilor din 30 noiembrie. "Există deja trei hotărâri - două de la Curtea de Apel Cluj şi una de la ÎCCJ - care au constatat probe şi indicii din care rezultă presupunerea rezonabilă că inculpaţii au comis faptele", a spus procurorul. Acesta a precizat că se impune continuarea actului de urmărire penală cu inculpaţii în arest preventiv. "Apostu şi-a folosit calitatea de primar pentru a obţine foloase necuvenite constând în bani şi bunuri de orice fel. A încercat să disimuleze faptele, angrenând-o în această activitate pe soţia sa, avocat. În cauză au fost audiaţi până acum 40 de martori angajaţi ai Primăriei sau de la societăţi comerciale, de asemenea s-a format comisie rogatorie pentru audierea altor 48 de persoane. Urmează reaudierea inculpaţilor cu privire la noile încadrări juridice, audierea altor martori şi prezentarea materialului de urmărire penală. De menţionat că inculpaţii pregăteau alte fapte, inclusiv cu persoane din guvernul României", a spus procurorul de şedinţă.

16.40 Călin Stoia a vorbit când i s-a dat ultimul cuvânt. "Am fost atent la rechizitoriul prezentat de procurorul de instanţă. În cele 30 de zile de arest preventiv am fost o dată la DNA, în 28 noiembrie, când mi s-a comunicat extinderea cercetărilor. Pentru prima dată, am putut să vorbesc cu procurorul-şef DNA Cluj, şi i-am zis că hard-ul de la calculator, despre care susţine că am vrut să-l distrug, există, cu datele din 2004 până acum stocate pe el. Mi s-a răspuns "nu mă interesează". Mi-aş dori ca acea conversaţie să fi fost înregistrată. Am fost asasinat public, în faţa cui credeţi că mai sunt un partener credibil? De aceea, am decis să îmi dau demisia, până la judecarea pe fond a cauzei", a spus răspicat Stoia.

16.50 Completul de trei judecători s-a retras şi deliberează. 

20:05 Primarul Sorin Apostu va rămâne în continuare în arest, au decis magistraţii, acelaşi verdict fiind dat şi în cazul lui Călin Stoia. Magistraţii au respins eliberarea lui Stoia pe cauţiunea de un milion de lei. 

Alin Golban (Bucureşti)

Comenteaza