Primul Colegiu Naţional Ortodox din Cluj-Napoca și-a deschis porțile FOTO/VIDEO

Primul Colegiu Naţional Ortodox din Cluj-Napoca și-a deschis porțile FOTO/VIDEO
Festivitatea de inaugurare a Colegiului Naţional Ortodox, dar şi deschiderea noului an şcolar a avut loc în această dimineaţă. Mitropolitul Andrei Andreicuț a oficiat slujba de Te-Deum în prezenţa reprezentanţilor autorităţilor locale, a profesorilor, părinţilor şi elevilor, care vor studia la acest Colegiu.

Apoximativ 75 de elevi vor studia începând din acest an la Colegiul Naţional Ortodox, în cele patru clase de ciclu primar, două clase pregătitoare şi două clase I. "Este o zi deosebită pentru clujeni ziua în care se deschide Colegiul Naţional Cluj-Napoca. Deocamdată nici nu l-am botezat. Va veni vremea să-i dăm şi un nume.", a menţionat Andreicuț.

Chiar dacă programa şcolii este aceeaşi, preocupările de natură spirituală vor fi mai multe la acest Colegiu "Această şcoală va creşte copii cuminţi, care vor fi de folos ţării, bisericii şi vor aduce bucurie părinţilor", a spus mitropolitul Clujului. "Învaţă-l pe copil cu purtarea pe care trebuie să o aibă şi nici când va îmbătrâni nu se va abate de la ea", a adăugat acesta.

Elevii vor putea participa la cursuri opţionale de limba engleză şi germană. În funcţie de decizia părinţilor, aceştia vor studia intensiv două ore pe săptămână limba aleasă. De asemenea, şcoala le va oferi elevilor la finalul cursurilor, un program "After school", care va include diverse cursuri tematice, printre care se numără şahul, desenul, dansul, dar şi pictura.

Mai mult, elevii  vor paticipa o dată pe săptămână la slujba de Liturghie. Nici rugăciunile la începutul şi la sfârşitul programului nu vor lipsi "Rugăciunile obişnuite la începutul şi la sfârşitul şcolii vor imprima procesului de învăţământ un caracter aparte.", a spus astăzi Andreicuț.

În acest proiect s-au investit până în prezent 100.000 de lei. "În curtea din spate trebuie făcută o amenajare, un teren de sport, un gard frumos şi cu trecere la biserica din vecinătate. Elevii vor avea o capeluţă şi in interior, dar va fi o alee care va duce şi la Biserică", a adăugat Andreicuț, care spune că investițiile vor continua.

Prin acest proiect se reia o veche tradiţie şcolară confesională ortodoxă, pentru că la Cluj au funcţionat două licee confesionale, timp de doi ani de zile, între anii 1946-1948. Este vorba despre Liceul Ortodox de fete "Doamna Stanca" şi Liceul Ortodox de băieţi "Mitropolitul Simion Ştefan", care din nefericire au avut o "viaţă" scurtă.

 

Comenteaza