Primul ziar "liber" după 45 de ani de comunism a apărut pe tarabele din Cluj. Ce scria pe prima pagină

Primul ziar
În urmă cu 28 de ani, în 23 decembrie, la 6 dimineaţa, la tarabele de ziare ale Clujului apărea primul ziar liber, "Clujul liber", după 45 de ani de comunism. Taraba era împărţită cu fostele ziare comuniste, acum democrate.

Autorul primei istorii a presei clujene, jurnalistul Tiberiu Fărcaş, povesteşte: "La 06.00 dimineaţa, după o noapte tensionată în tipografia "Ardealul", în dimineata zilei de 23 decembrie 1989, apăreau primele ziare libere după 45 de ani de dictatură! Apărea "Clujul liber" al lui Radu Bădilă şi Teohar Mihadaş (ambii decedaţi) şi fostele ziare comuniste "Adevărul", fosta "Făclia", şi "Szabadsag" fost "Igaszag". Singurul care nu mai apare, dintre acestea, este...."Clujul liber", închis în decembrie 1993. Şi asta spune multe".

"Clujul liber. Ziar independent" cuprindea pe prima pagină o ştire preluată de pe agenţia naţională de ştiri Agerpres despre constituirea Frontului Salvării naţionale, un "Cuvânt înainte" care cuprinde motivele apariţiei "Clujului liber" şi un îndemn către clujeni, în zilele Revoluţiei, pentru apărarea Clujului faţă de "toţi cei care încearcă să-l dezonoreze".

"Suntem în plină luptă pentru redobândirea demnităţii noastre!", scrie în îndemnul către "Clujeni!". "Să strângem rândurile, să fim uniţi! Clujul este oraşul nostru al tuturor, oraşul pe care-l iubim şi pentru care am muncit şi vom munci de-acum cu şi mai multă abnegaţie. Să-i păstrăm frumuseţea lui pe care o purtăm cu toţii în inimile noastre. Să-l apărăm de toţi cei care, într-un fel sau altul, încearcă să-l dezonoreze. Să apărăm cu îndârjire bunurile oraşului nostru. Să împiedicăm orice încercare de a provoca dezordine, orice încercare de a provoca distrageri, de a pângări faţa oraşuloui nostru! Drumul nostru e abia la început. Dar cu dîrzenie, cu credinţă, cu forţa pe care ne-o dă munca liberă vom păşi neabătuţi pe acest drum. Fiecare la locul nostru să dăm tot ce avem mai bun în noi pentru a reface cât mai grabnic ţara şi această adevărată perlă a ei care este iubitul nostru Cluj. Să dăm o ripostă hotărâtă provocatorilor, care se află încă printre noi, încercând să provoace dezordine, panică, distrugeri şi să destabilizeze situaţia nou creată. Duşmanii sunt încă activi, dar armata este cu noi. În memoria celor căzuţi pentru libertate să fim strâns uniţi!".

(Articol publicat iniţial în 2012, autor Mihai Prodan)

Etichete
Comenteaza